Den stora oredans tid inom Umeåpolitiken

I dagens VK har jag en insändare publicerad, men tyvärr var de två sista styckena bortklippta och även rubriken utbytt. Här kommer den fullständiga insändaren.

 

Den stora oredans tid inom Umeåpolitiken

I lördagens VK hade avgående kommunalrådet Lennart Holmlund (S) en insändare där han gav Vänsterpartiet i Umeå en rejäl bredsida. Det var ju bara någon dag sedan Vänstern och Lasse Jacobsson gick ut och förklarade att det skulle bli en gemensam budget med S innan valet, men nu verkar Holmlund mer tveksam.

Som vanligt verkar de två styrande partierna kommunicera till varandra via massmedia och insändarsidorna. Inte direkt stabilt.

Holmlund varnar för ett Umeå som stannar av i utvecklingen, och ger Vänsterpartiet en rejäl salva då han konstaterar att V är det parti som har svårast att förstå sambandet att det är fler jobb i den privata sektorn som ytterst skapar resurser, via ökade skatteintäkter, till den offentliga sektorn. Men det förstår som sagt inte Vänstern.

Jag kunde inte sagt det bättre själv. Likaså är det befriande att Holmlund (kanske för att han inom några månader slutar som kommunalråd) äntligen själv kan konstatera att vi aldrig haft så mycket pengar från statens sida till kommuner och landsting. Trots alla bloggar och debattutspel på motsatt tema, så medger han nu fakta: välfärden har aldrig tidigare haft så mycket resurser som nu.

Vänder vi sedan blad i tidningen, så möts vi av ett stort uppslag: ”Orutinerat S-lag får en tuff uppgift”. Där intervjuas Hans Lindberg och hans s-kollegor som vill styra Umeå efter valet. Men här möts vi av andra tongångar. De delar inte uppfattningen att samarbetet mellan S och V varit stormigt.

Bläddrar vi så i det nya handlingsprogrammet för Socialdemokraterna i Umeå som Hans Lindberg (S) refererar till som ett framåtsyftande ”stöd i vårt fortsatta politiska arbete”, så märks det att socialdemokraterna blir något annat när Holmlund slutar. Paroller om ”demokratisk socialism” blandas med citat av Karl Marx. Det är som att vara tillbaka i sent 1960-tal eller tidigt 1970-tal. Motarbetande av valfrihet inom skola och omsorg, blandas med förslag på minskad arbetstid med bibehållen lön. Och då börjar det bli svårt att se skillnaden på S och V i Umeå.

Nya tider stundar i Umeåpolitiken. Umeåborna står inför ett mycket viktigt val den 14 september.

Nya Moderaterna är ett stabilt val, med fortsatt arbete för ett växande Umeå. Vi värnar tillsammans med övriga Allianspartier kvalitet i skola, sjukvård och omsorg – oavsett vilken huvudman som driver verksamheten. Och vi inser att tillväxt, fler jobb och fler arbetade timmar är grunden för att utveckla och säkra en bra förskola, skola och äldreomsorg.

Anders Ågren, Kommunalråd, M, Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.