S och V ansvariga för den höga sjukfrånvaron inom Umeå kommun

Hans Lindberg (S) och hans nya lag har tidigare bekänt färg. I likhet med miljöpartister och vänsterpartister på riksplanet hyllar han 6-timmars arbetsdag, och nu vill han komma till bukt med en hög sjukfrånvaro genom att dela på jobben. Han har anklagat oss moderater för att bara säga nej, nej, nej när det gäller initiativ för att minska sjukfrånvaro och förbättra arbetsmiljön.

Så är det naturligtvis inte. Och det vet alla som hänger med i den politiska debatten i Umeå.

Är det några som har uppmärksammat den höga sjukfrånvaron bland Umeå kommuns anställda så är det ju vi moderater och övriga Allianspartier. Socialdemokraterna har styrt Umeå nu i snart 20 år. Resultatet är att vi har bland landets högsta sjukfrånvaro. Det måste väl om något som ett misslyckande med den hittills förda personalpolitiken i kommunen.

Den här situationen har vi och övriga Allianspartierna uppmärksammat under många år. Det senaste året har sjukskrivningarna dessutom ökat från 5,6 procent (2011) till 5,8 procent (2012) och 6,0 (2013). Vi är bekymrade över detta och har länge efterlyst ökat fokus på arbetsmiljön för de som är anställda i kommunens verksamheter.

Ett steg på vägen togs år 2012 när fullmäktige satsade sju miljoner kr för att möjliggöra särskilda insatser bl.a. för de yrkesgrupper som uppvisar högst sjukfrånvaro, bl.a. inom äldreomsorgen. Trots motstånd från de styrande Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i fullmäktige lyckades vi övriga partier vinna majoritet för det förslaget. Så Hans Lindberg har ju själv aktivt röstat emot ökade insatser för rehabilitering och andra åtgärder för minskad sjukfrånvaro.

Faktorer som enligt forskningen påverkar hälsan negativt är små möjligheter att påverka arbetssituationen kombinerat med höga krav och bristande stöd i arbetet. Ledarskapets betydelse och ansvar, på olika nivåer i kommunen, måste särskilt uppmärksammas under kommande år. En strävan måste vara att få mer självbestämmande för personalen ute i verksamheten, så att de bättre kan styra över sin arbetssituation. Vår personal förtjänar bättre än att vara bland de mest sjukskrivna i landet och vi måste göra betydligt mer på detta område.

Hans Lindbergs lösning är att börja dela på jobben. Jobba mindre med bibehållen lön. Hur ska Lindberg kunna finansiera detta? Är det socialdemokraternas nya giv i Umeå: att lova allt åt alla utan finansiering?

Dags för Alliansstyre efter valet i september!

3 kommentarer

  1. Kristofer

    Så Moderaternas grepp att radera den samlade arbetsmiljöforskingen, skära ned Arbetsmiljöverkets resurser, öppna upp för otrygga anställningar, och göra det, mer eller mindre, omöjligt att klara försörjningen vid sjukdom. Detta är alltså ett grepp för att förbättra arbetsmiljön, och minska sjukfrånvaron?

  2. lf

    men Anders Ågren varför skickar du inte in bloggkommentarer? Du bloggar ju ganska flitigt.Det är ju många som läser din blogg.Om du inte vill ha kommentarer så kan du väl ha den ryggraden att säga att jag inte skickar in kommentarer.
    Detta kommer du på ett eller annat sätt få frågor kring.
    Du vill inte ha en dialog med väljare, detta är skrämmande och är rakt emot era dörrknackningsmetoder
    då ni bara träffar trevligt folk.

  3. "Dosan"

    Helt fel. Beklagar, men som vanligt har borgarna fel. Det är borgarnas ansvar för den stora sjukfrånvaron: Det är ni som inte skapar mänskliga system utan istället sliter ut folket och arbetarna så fort det går.

    Så tyvärr. Du har fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.