Alliansbudgeten bra för Umeå!

Skriver i dagens VK om effekterna för kommunsektorn av Alliansens budget för 2015.

 

Alliansbudgeten bra för Umeå!

I VK (9/12) skriver Miljöpartiets gruppledare Nassler Mosleh om det faktum att Alliansens budget för 2015 har vunnit stöd i Sveriges riksdag. Men tvärtemot hans påståenden så innebär den budgeten en rad positiva satsningar som kommer träda i kraft nästa år. Mer pengar till skolan, sänkta trösklar in på arbetsmarknaden, en stark välfärd, bättre miljö och ett starkare försvar. Samtidigt innebär vår budget att de skadliga skattehöjningar på arbete och företagande som regeringen föreslagit nu uteblir.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) håller i skrivande stund på att ta fram mer konkret vad Alliansbudgeten betyder för kommunsektorn. Men vissa saker kan vi snabbt konstatera, som kommer påverka umeåborna i stort som smått.

Satsningar på mindre barngrupper i förskola och fritidshem. Dubbelt så mycket pengar till mindre klasser i grundskolan, jämfört med den rödgröna budgeten. Mer matematikundervisning, sommarskola och läxhjälp. Förstärkt karriärreform för lärarna. Äldreboendegaranti, en tillgänglighetsmiljard till sjukvården m.m. Inga höjda skatter på arbete.

Alliansbudgeten som nu gäller för 2015 innebär att den framgångsrika politik som skapat över 300.000 nya jobb, säkrat statsfinanserna och ökat resurserna till vår gemensamma välfärd, fortsätter. Stefan Löfvens kraftiga skattehöjningar på arbete och företagande hade bromsat utvecklingen på arbetsmarknaden och slagit mot Sveriges tillväxt.

Vi har sedan valet i september sett en historiskt svag regering med en historiskt svag statsminister. Alliansen styrde framgångsrikt i åtta år. Stefan Löfven (S) klarade av två månader innan allt slutade i kaos. Det extraval som kommer att hållas i mars blir en folkomröstning om jobben och ansvar för ekonomin. Ordning och reda med Alliansen, eller oförberett och kaotiskt med de rödgröna? Är man inte förberedd så är man oförberedd.

 

Anders Ågren

Kommunalråd (M), Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.