Inget nyval

Idag meddelades att det inte blir något extraval. Samtidigt presenterades den s.k. Decemberöverenskommelsen, där Allianspartierna och S/MP kommit överens om spelreglerna för minoritetsstyre.

Jag känner mig kluven till detta. Jag välkomnar att det blir stabila spelregler för hur man beslutar om budgeten i riksdagen. Det kommer inte längre gå att bryta ut enskilda delar ur statsbudgeten och därmed haverera på det sätt som skedde från de rödgröna och SD:s sida, när man för ett år sedan stoppade delar av Allliansens budget på det sättet. Positivt att det härmed inte kommer att vara möjligt. Många av de delar som Alliansens ledare efterfrågade i en debattartikel i början av denna månad har nu kommit på plats.

Beklagar dock att vi kommer att få fortsätta leva med en kass regering, historiskt svag, kanske ända till valet hösten 2018. De rödgröna driver en politik som inte är bra för Sverige. Vi var beredda att kämpa i valrörelsen, men nu får vi vänta till 2018 med detta. Men det gäller att nu på bred front fortsätta driva en tydlig oppositionspolitik som värnar jobb och tillväxt.

5 kommentarer

  1. Bergis

    Hade ni gått SD till mötes om migrationspolitiken hade ni fått regeringsmakten. Nu kommer C, KD och FP troligen att hamna under riksdagsspärren då väljarflykten går till Sverigedemokraterna.

  2. Bergis

    ”Det finns en också inbyggd motsättning i att oppositionen säger att man trots överenskommelsen med regeringen ska fortsätta att vara en stark och enig opposition:

    – Hur kan oppositionen kunna vara det om den inte lägger gemensamma budgetförslag? Och om oppositionen lägger ett gemensamt förslag, ska man då avstå från att rösta på det eftersom det är det enda sättet att garantera att uppgörelsen fungerar och att minoritetsregeringen Löfven får igenom sin politik? frågar sig Tommy Möller.

    – I samma ögonblick som man lägger ett gemensamt förslag riskerar man att hamna i exakt samma situation som nu. Man kan ju inte förbjuda Sverigedemokraterna att rösta på det.”

    Källa http://www.dn.se/val/nyval-2015/manga-oklarheter-i-overenskommelsen/

  3. Bergis

    Väljarflykten till Sverigedemokraterna har redan börjat. Här är ett axplock från 1000tals kommentarer på moderaternas Facebooksida.

    En röst på M är mao en röst på MP , far åt helvete med er , aldrig mer en röst på ett alliansparti !

    Varför radera och censurera era egna väljares åsikter? Är inte det att svika dom 2 gånger? Demokratiskt självmord på Svea idag. Inte det bästa draget. Trodde vi hade åsiktsfrihet, demokratiska val, yttrandefrihet men det var fel.

    Jag röstade på alliansen. De gav mig TYDLIGA löften de inte höll. De svek mig! Min röst blir nästa gång en röst i protest.

    Dra åt helvete! Glöm min röst nästa gång! Och adjö till Sverige…

    Jag är så besviken har jobbat för partiet i över 18 år suttit både i KSAU och i min region. Den politik Ni för nu är fullständigt Sverigefientlig. Ja jag har bytt parti mot min vilja men med min övertygelse.

    Decemberöverenskommelsen förkortas ju faktiskt (DÖ). Ganska talande. Precis som många många moderata väljares vilja att åter rösta på M…

    Åsså fanns det bara ett oppositionsparti, hmm…

    Är helt förstummad, vad händer i svensk politik, ska alliansen stå och reagera mot rödgrönas politik men sen ändå inte försöka stoppa den? Det här är ju helt sjukt, vad tänker de med? efter valet var jag stolt, alliansen stod upp stenhårt för sina väljare och så kommer det här!

  4. osckar

    Nyval eller inte. Felet är att det allt överskuggande viktigaste tycks vara att ta avstånd från SD. Sådan (icke)politik håller inte i längden.

  5. Isak

    Herr Ågren menar på fullt allvar, att när dom rödgröna och SD bröt ut budgeten
    förra gången trots alliansens protester. Så kunde ni denna gång göra det trots
    vetskap om att Sverige kunde få en regeringskris. Förstår nu att ni på fullt
    allvar trodde att med denna manöver skulle alliansen kunna återta regerings-
    makten, trots att svenska folket i allmänna val röstade bort den. Förstår nu
    bättre varför Reinfeldt lämnade regeringen. Samtidigt som jag tror att han var
    den som sydde ihop decemberöverenskommelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.