Dags att uppvakta regeringen om Västra länken!

Arbetet för att färdigställa ringleden runt Umeå fortsätter. På måndag kommer frågan att diskuteras när kommunfullmäktige sammanträder i Umeå. Följande pressmeddelande skickades ut igår, och efter den följer den enkla frågan.

 

Pressmeddelande

Ågren (M) kräver att regeringen uppvaktas om Västra Länken

Trafikverket meddelade nyligen att färdigställandet av Västra länken, den sista delen i ringleden runt Umeå, försenas ytterligare två år. Alliansregeringen tog 2008 beslut om närtidssatsningen, och avsikten var att Umeåprojektet med ringleden skulle vara färdig för trafik år 2013. Nu kommer ringleden i bästa fall stå färdig år 2021.

Kommunalrådet Anders Ågren (M) lyfter nu frågan om ringleden och förseningarna till kommunfullmäktige. Han vill se ett tydligt agerande från Umeå kommun gentemot både regeringen och Trafikverket.

I en fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S), ställer han frågan om Lindberg är beredd att omgående gå i bräschen för att uppvakta regering, departement och högsta ansvariga på Trafikverket.

–  Alla dessa förseningar är oacceptabla! Umeå kommun har ett avtal med Trafikverket som vi utgår från att de måste följa. Ett avtal är ett avtal. Vi från kommunen kan ju inte bara sitta med armarna i kors och vara förbannade. Vi måste se till att agera. Nu hoppas jag att vi gemensamt över partigränserna kan uppvakta ansvariga på nationell nivå inom regering, departement och Trafikverket, säger Anders Ågren i en kommentar.

 

Frågan kommer att besvaras på kommunfullmäktige måndag den 30/3. Frågan bifogas nedan i sin helhet.

 

Enkel fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

Angående byggandet av Västra Länken

Den enskilt viktigaste infrastruktursatsningen på senare tid kopplad till Umeå är byggandet av ringleden, som beslutades av Alliansregeringen år 2008. Ringleden skulle vara färdig år 2013, men är enligt Trafikverkets senaste besked försenad till i bästa fall år 2021. Trafikverket har nu meddelat att man gör ett omtag i frågan om lokaliseringsprövning av den Västra länken, och man skall i detta sammanhang även se över ett alternativ med öppet schakt i det inre läget.

Dessa återkommande besked om förseningar är fullständigt oacceptabla! Att Umeåprojektet snarast färdigställs med Västra länken är en förutsättning för bättre luftmiljö i centrala Umeå och stadens framtida utveckling.

Min fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) är därför:

– På vilket sätt vill du arbeta för att förverkliga byggandet av Västra Länken, mot bakgrund av de senaste turerna i denna långbänk?  Är du beredd att ta initiativ för att Umeå kommun omgående ska uppvakta regering, departement och Trafikverkets högsta ledning?

 

Umeå 2015-03-26

 

Anders Ågren, Kommunalråd (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.