Riksidrottsuniversitet!

För några veckor sedan bloggade jag om Umeå som framgångsrik idrottsstad, och nämnde då bl.a. Idrottshögskolan vid Umeå universitet. Jag hade även tidigare talat om det vid ett seminarium när jag presenterade idrottsstaden Umeå.

Vi hade ju förhoppningarna att idrottshögskolan skulle utnämnas till riksidrottsuniversitet och idag ser jag att nyheten har kommit: Umeå är ett av tre lärosäten i landet som får titulera sig riksidrottsuniversitet.

Det är mycket positivt och kommer att stärka Umeå som idrottsstad ytterligare. Så kul! Stort grattis till alla inblandade i det arbete som pågått sedan 2011 för att ro detta i land!

 

 

Nedan kan ni läsa igenom universitetets pressmeddelande.

 

Umeå universitet ett av Sveriges första Riksidrottsuniversitet

[2015-05-11] Idrottshögskolan vid Umeå universitet byter från och med 11 maj namn till Riksidrottsuniversitet och blir därmed ett av Sveriges tre första lärosäten med den beteckningen.

Foto: Per Melander, UmU

Avtalet undertecknades torsdagen 7 maj av rektor Lena Gustafsson under överinseende av Pernilla Eriksson, biträdande föreståndare vid Riksidrottsuniversitet i Umeå. 

 

Arbetet med att bli ett riksidrottsuniversitet har pågått sedan 2011 och handlar om att stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft och möjliggöra elitidrott i kombination med akademiska studier.

Förutom Umeå universitet får även Gymnastik och idrottshögskolan/Kungliga Tekniska högskolan och Göteborgs universitet/Chalmers, möjlighet att leda denna utveckling med start 2015.

– Något som under åren har känts otroligt bra är det gensvar vi fått från elitidrottare, som studerat samtidigt med sin idrottsutövning och som vittnat om vad de individuella förutsättningar vi erbjuder har betytt. Men det är samtidigt en bred arsenal av komponenter som tillsammans nu lett oss till att bli Riksidrottsuniversitet, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet.

På riksidrottsuniversiteten ska akademisk tränarexamen, anpassade studier för elitidrottare och praktiknära forskning bidra till bättre utbildade tränare, högre kvalitet på träningar, bättre stöd till aktiva och förhoppningsvis fler medaljer i internationella mästerskap.

Riksidrottsförbundet har samverkat med specialidrottsförbund, universitet och högskolor, Sveriges Olympiska Kommitté och distriktsidrottsförbund för att skapa en modell där utbildning och elitsatsning kan kombineras för både tränare och aktiva. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.