M-förslaget om kriminalisering av organiserande av tiggeri ifrågasätts av FI i Umeå

Vid dagens kommunfullmäktige hade Feministiskt initiativ ställt en enkel fråga till mig, med anledning av Moderaternas förslag om kriminalisering av organiserande av tiggeri. Men kommunfullmäktige konstaterade att det var en fråga som inte rymdes inom den kommunala handläggningen utan är en fråga på statlig nivå. Därför blev det ingen debatt.

Men jag hade förberett ett svar utifall att KF hade gett klartecken för FI att ställa frågan, så jag lägger upp mitt svar här på bloggen istället:

 

Svar på enkel fråga om kriminalisering av organiserande av tiggeri

Jag har suttit i kommunfullmäktige både i Örnsköldsvik och i Umeå, totalt i 20 år, men som del av oppositionen är det ju aldrig någon som brukar ställa frågor eller interpellationer till oss. Men någon gång ska tydligen vara den första.

Och jag svarar mer än gärna på frågan!

De senaste åren har det blivit allt vanligare med människor från EU-länder som tigger runtom i Sverige. Utbredningen i landet tyder alltmer på att det ofta handlar om en organiserad verksamhet. Det utbredda tiggeriet är naturligtvis uttryck för den fattigdom som finns i tiggarnas hemländer, men jag vill understryka att problemet måste lösas i hemländerna. Det kan inte vara en uppgift för Sverige eller något annat land. I första hand Rumänien måste ta sitt ansvar för sina egna medborgare.

De senaste åren har antalet misstänkta fall av trafficking – människohandel – kopplat till tiggeri ökat i Sverige. Nu är trenden att anmälningarna inom människohandel som rör tiggeri är större än antalet anmälningar om människohandel för sexuella ändamål, det är ett trendbrott. Detta har rapporterats på nationella nyheterna, bl.a i TV4. Även programmet Kalla fakta har haft ett reportage om det.

Vi moderater tycker att detta är mycket allvarligt, och det måste på alla sätt motverkas och bekämpas. Däremot är det svårt att veta exakt hur utbrett det är – det vet varken polisen eller vi.

På den direkta frågan: På vilket sätt skulle en kriminalisering av det ”organiserade tiggeriet” bidra till att lösa situationen för de utsatta EU-medborgarna som just nu vistas i Sverige?

….så är svaret uppenbart. Vi har föreslagit kriminalisering av organiserande av tiggeri. Det skulle kunna innebära att vi kan lyckas stoppa de kriminella grupperingar som utnyttjar fattiga människor för att tigga. Vi skulle kunna få stopp för den form av trafficking som har att göra med tiggeri. Och av allt att döma så verkar det krävas förändrad lagstiftning för att komma åt det.

Jag noterar att socialdemokratiske justitieministern Morgan Johansson i fredags öppnade upp för ändrad lagstiftning på detta område, helt i linje med vad vi moderater har föreslagit. Även Miljöpartiets representant i justitieutskottet delade den uppfattningen. Jag välkomnar regeringens ändrade ståndpunkt i detta.

Helt klart är det ett problem. Vi moderater vill göra något åt det, och vi har också ett förkrossande stöd av det svenska folket. 71 procent av svenska folket gör tummen upp för Moderaternas förslag att kriminalisera organiserande av tiggeri. Det har stöd av en majoritet i alla partier, och i alla åldrar.

2 kommentarer

  1. Leif

    Det blir som humor när en politiker vill förbjuda slaveri men samtidigt tycker att Fas 3 är jättebra. Snacka om slaveri, fast när det kommer till Svenskar kanske det är ok?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.