Oseriöst agerande

Umeå kommun har som bekant avslagit Vänsterpartiets begäran om att ordna en långsiktig uppställningsplats för husvagnar avsedda för s.k. utsatta EU-medborgares på kommunal mark. Detta beslut har nu överklagats av Vänsterpartiet. Lite pinsamt faktiskt. När man inte får som man vill så överklagar man demokratiskt fattade beslut.

Som jag har skrivit tidigare. Dialog kring detta har pågått under lång tid – hyrestiden för det uppställningsområde som kommunen har hyrt ut vid Nydalabadet för 12 husvagnar gick dessutom ut redan 2015-03-31 – och kommunen har inte hittat någon lämplig mark för ytterligare uppställningsplatser, och det skulle dessutom bli kostsamt.

Men oaktat kostnadsaspekten så är det heller ingen kommunal uppgift att göra det. Ibland när man läser massmedias skildring av den här frågan kan man luras att tro det, men så är det verkligen inte. Tidigare kommunalrådet Lennart Holmlund (S) liksom nuvarande Hans Lindberg (S) har också kommenterat det. Det är inget kommunalt ansvar. Umeå kommun har redan idag gjort betydligt mer än vad som är kommunens ansvar. Är man här på den faktiska grundpremissen som turist har man rätt att vara i landet i tre månader, men inte mer än så. Svenska kommuners ansvar är avgränsat till akut bistånd om något inträffar, samt möjligen hjälp med biljett för hemresa till personens hemland.

Det är inte kommunens ansvar att ordna boende, utbildning för ungdomar eller annat under den korta tid man ska vistas i Sverige. Inte heller är det kommunens uppgift att ordna fram någon form av kommunala campingar för ändamålet. Vänsterpartiet i Umeå hävdar högljutt motsatsen, men de är i uppenbar minoritet. Frågan har prövats demokratiskt och de har blivit nedröstade.

 

En kommentar

  1. Ulf Parde

    Här i stan är ju flatheten mot tiggarna på Nydala (nära där jag bor) rent otrolig. Om vänsteraktivister är där och hindrar det kommunen sagt sig vilja genomföra får man väl ta dit polis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.