Gör det lättare att avhysa illegala bosättningar!

Skriver i dagens VK.

 

Gör det lättare att avhysa illegala bosättningar!

Umeå kommun har, via beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott, avslagit Vänsterpartiets begäran om att ordna en långsiktig uppställningsplats för husvagnar avsedda för s.k. utsatta EU-medborgares på kommunal mark. Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot vårt beslut.

Dialog kring detta har pågått under lång tid – hyrestiden för det uppställningsområde som kommunen har hyrt ut vid Nydalabadet för 12 husvagnar gick dessutom ut redan 2015-03-31 – och kommunen har inte hittat någon lämplig mark för ytterligare uppställningsplatser, och det skulle dessutom bli kostsamt.

Men oaktat kostnadsaspekten så är det heller ingen kommunal uppgift att göra det. Ibland när man läser massmedias skildring av den här frågan kan man luras att tro det, men så är det verkligen inte. Det är inget kommunalt ansvar. Umeå kommun har redan idag gjort betydligt mer än vad som är kommunens ansvar.

Är man här på den faktiska grundpremissen som turist har man rätt att vara i landet i tre månader, men inte mer än så. Svenska kommuners ansvar är avgränsat till i första hand akut bistånd om något inträffar, samt möjligen hjälp med biljett för hemresa till personens hemland.

Det är inte kommunens ansvar att ordna och finansiera boende, skolgång eller annat under den korta tid man som turist vistas i Sverige. Inte heller är det kommunens uppgift att ordna fram någon form av kommunala campingar med gratis kost och logi för ändamålet. Vänsterpartiet i Umeå hävdar högljutt motsatsen, men de är i uppenbar minoritet. Frågan har prövats demokratiskt och de har blivit nedröstade. Vänsterns agerande uppe på Nydalaområdet är under all kritik.

Vi moderater anser att det måste bli lättare att avhysa illegala bosättningar, att organiserande av tiggeri skall kriminaliseras samt att i första hand Rumänien och Bulgarien måste ta sitt ansvar för sina egna medborgare. Vårt förslag om att kriminalisera organiserande av tiggeri har också ett förkrossande starkt stöd bland den svenska befolkningen.

 

Anders Ågren, Kommunalråd, M

Umeå

5 kommentarer

  1. McPelle

    Jag har nog svårt att se mer organiserat tiggeri än det som Röda Korset bedrivit de sista åren, med anställda värvare med mera. Eller är det så att det är skillnad om det sitter höga expolitiker eller företagsledare i ledningen? Eller kallas det inte tiggeri om man tigger för andras skull och inte sin egen?
    Här är M ute i mycket mörka vatten.

  2. "Dosan"

    Jaha, det här är ju rätt standard för högern.

    ”Jasså, ni har ingenting? Då ska vi sparka mer på er och göra det svårt. Vi som har måste få göra det.”

    Så resonerar den osolidariska, folkfientliga och äckliga högern.

  3. Anders Jonsson

    Hej
    Då kan vi väl köra på den nydanande moderata lösningen- propagera för de egna ståndpunkterna – men rösta på Vänsterns förslag / budget.

    Varför byta ut en vinnande strategi?? 🙂

  4. Lasse Bergensten

    Mycket bra skrivet Anders. Jag håller helt och hållet med dig. Min fråga är bara när i tid som avhysningen av Nydala kommer att påbörjas. Badet ska öppna den 18 juni.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.