Bromma är större än Stockholm!

FullSizeRender

 

Skriver i veckans nummer av Umeå Tidning, tillsammans med oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) från Stockholms stad.

 

Bromma är större än Stockholm

Den borgerliga oppositionen i Stockholms stad har gemensamt motionerat om att stoppa nedläggningsplanerna för Bromma flygplats och begärt att berörda kommuner ska ges möjlighet att komma in med synpunkter i ärendet. Frågan om Bromma flygplats är nämligen inte främst en Stockholmsfråga utan en fråga av betydelse för jobb, tillväxt och utveckling i hela landet, inte minst för Umeå. En nedläggning av flygplatsen skulle innebära 24 000 förlorade arbetstillfällen i hela Sverige.

I Alliansens motion om att stoppa nedläggningsplanerna för Bromma flygplats, ställs krav om ökat inflytande för berörda kommuner, däribland Umeås kommun.  Nu väljer dock vänstermajoriteten att sätta stopp för denna möjlighet till utlåtande. Tre av fem i de tolv orter som berörs är negativt inställda till en nedläggning av Bromma, enligt en undersökning från Demoskop i oktober 2014.  Även nio av tio kommunstyrelseordförande i landet ställer sig, oberoende av partitillhörighet, avvisande till en nedläggning av Bromma flygplats. I Umeå är 67 procent negativa till en nedläggning. Kan motsträvigheten att låta kommunen ge sitt yttrande vara ett tecken på vänstermajoritetens rädsla för avvikande åsikter?

Idag är mer än 90 procent av flygresorna till och från Bromma arbetsrelaterade, därmed är därför avgörande med korta restider och en citynära flygplats. För många affärsresenärer är också tidiga morgonflyg och sena eftermiddagsflyg en förutsättning för att kunna kombinera familj och arbetsliv. Vänstermajoriteten menar dock att flyglinjerna istället bör flyttas till Arlanda, men enligt trafikverket är det inte möjligt med en förflyttning och samtidigt tillgodose människors behov och önskemål gällande restider.

Bromma flygplats är avgörande för jobb och tillväxt i såväl, Umeå, Stockholm och hela Sverige. Vänstermajoriteten i Stockholm och regeringen borde respektera riksdagens majoritet och den breda opinionen om att bevara Bromma Flygplats. Deras agerande i frågan är tillväxtfientligt, bakåtsträvande och ett hot mot Sveriges framtida utveckling.

 

Anders Ågren (M) Kommunalråd Umeå kommun

Anna König Jerlmyr (M) Oppositionsborgarråd Stockholm stad

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.