Underlätta avhysningar

I veckan kunde vi läsa bl.a. i Aftonbladet (26/6) hur Stockholms stad lyckades få ett illegalt läger med 49 rumänska medborgare avhyst via Kronofogden, till höga kostnader, men bara tre veckor senare är lägret med romer tillbaka. Det hela understryker bara att lagar och regler måste göras om, så att det blir lättare att avhysa illegala bosättningar. Det är fullständigt orimligt som det fungerar idag. Eftersom en bred majoritet av partierna verkar dela denna uppfattning på riksplanet är det hög tid att gå från ord till handling. Likaså måste myndigheterna se till att tremånadersregeln följs – om man vistas här som turist längre än tre månader, och inte studerar eller har ett jobb, så ska man utvisas. Men detta fungerar inte heller i praktiken.

I veckans nummer av Umeå Tidning hade jag inne den här insändaren, där jag skriver om Moderaternas uppfattning i delar av dessa frågor.

 

Gör det lättare att avhysa illegala bosättningar!

Umeå kommun har, via beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott, avslagit Vänsterpartiets begäran om att ordna en långsiktig uppställningsplats för husvagnar avsedda för s.k. utsatta EU-medborgares på kommunal mark. Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot vårt beslut.

Dialog kring detta har pågått under lång tid – hyrestiden för det uppställningsområde som kommunen har hyrt ut vid Nydalabadet för 12 husvagnar gick dessutom ut redan 2015-03-31 – och kommunen har inte hittat någon lämplig mark för ytterligare uppställningsplatser, och det skulle dessutom bli kostsamt.

Men oaktat kostnadsaspekten så är det heller ingen kommunal uppgift att göra det. Ibland när man läser massmedias skildring av den här frågan kan man luras att tro det, men så är det verkligen inte. Det är inget kommunalt ansvar. Umeå kommun har redan idag gjort betydligt mer än vad som är kommunens ansvar.

Är man här på den faktiska grundpremissen som turist har man rätt att vara i landet i tre månader, men inte mer än så. Svenska kommuners ansvar är avgränsat till i första hand akut bistånd om något inträffar, samt möjligen hjälp med biljett för hemresa till personens hemland.

Det är inte kommunens ansvar att ordna och finansiera boende, skolgång eller annat under den korta tid man som turist vistas i Sverige. Inte heller är det kommunens uppgift att ordna fram någon form av kommunala campingar med gratis kost och logi för ändamålet. Vänsterpartiet i Umeå hävdar högljutt motsatsen, men de är i uppenbar minoritet. Frågan har prövats demokratiskt och de har blivit nedröstade. Vänsterns agerande uppe på Nydalaområdet är under all kritik.

Vi moderater anser att det måste bli lättare att avhysa illegala bosättningar, att organiserande av tiggeri skall kriminaliseras samt att i första hand Rumänien och Bulgarien måste ta sitt ansvar för sina egna medborgare. Vårt förslag om att kriminalisera organiserande av tiggeri har också ett förkrossande starkt stöd bland den svenska befolkningen.

 

Anders Ågren, Kommunalråd, M

Umeå

En kommentar

  1. Bergis

    Idéerna som du presenterar drev ju Sverigedemokraterna för flera år sedan. Men dom har ni satt ut i kylan genom Decemberöverenskommelsen. Hur går detta ihop Anders?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.