Det är inget kommunalt ansvar att ordna boende åt s.k. EU-migranter

På förekommen anledning. Umeå kommun har INGET ansvar att ordna boende åt s.k. EU-migranter. Det är individens eget ansvar att ordna och finansiera boende under den korta tid man har rätt att befinna sig i landet. Efter tre månader har man inte längre rätt att visats i landet och ska då återvända till hemlandet. Illegala bosättningar skall motverkas och via Kronofogden avhysas. Kommunens ståndpunkt är solklar.

Jag är för närvarande i Österrike, men blev uppringd av SVT som verkar ha haft svårt att hitta någon i Umeå som kunde kommentera situationen. Men nu hoppas jag att budskapet blev tydligt.

10 kommentarer

  1. Leif

    Ni vill ju helst inte ta ansvar för sjuka och arbetslösa i er politik, så bra, ingen dubbelmoral från er sida.

  2. Magnus

    Bra att du förtydligar det! I många fall kanske det är bättre för individen om avhysningarna sker snabbare. Hur ser socialen på Eu migranterna och framförallt på barnen som lever i sådan total misär? Här borde det väl vara kommunens ansvar att omhänderta barnen så de får en bättre framtid?

  3. Frågande

    Öppna era hjärtan!!! Kortvarigt önskemål kan tyckas eller faller man fort i glömska. Vänd kappan efter vinden-politik.

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Har man varit här längre än tre månader och inte har en försörjning skall man återvända till sitt hemland. Att utvisa personerna är en fråga för Migrationsverket och polisen. Men här fungerar tyvärr inte lagstiftningen som det var tänkt.

  4. Bergis

    Var beredd på att Pingstkyrkan vill lämpa över ansvaret för romerna på Umeå Kommun igen till hösten. Då har vi samma situation igen med romer som ska avhysas från Nydala. Sätt hårt mot hårt nu så att pingstkyrkan får ta kostnaderna för romerna istället. Då blir dom nog inte så välvilliga att underhålla tiggeriet i fortsättningen.

  5. Louise

    Vi är så många som håller med dig ! Skönt med politiker som vågar ha en åsikt och ta ställning !
    Det behöver Sverige !Det är så oerhört plågsamt hur det har blivit ,man vill snart inte gå och handla..pga allt tiggeri och jag lider av all nedskräpning som medföljer kring läger och bosättningar .

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Tack så mycket. Ja, jag har fått många synpunkter från umeåbor som delar din uppfattning. Lagstiftningen funkar tyvärr inte som det var tänkt.

  6. Marcel

    Ingen av varken Anders Ågren eller de som kommenterat verkar har läst socialtjänstlagen. Ärendet med Romerna är inte så enkelt att det går att uttala sig så kategoriskt. Inte minst barnen har ju inget ansvar för den situation de hamnat i och har därför rätt till allt stöd precis som alla andra barn har i Sverige. Det står i barnkonventionen och i Socialtjänstlagen. Jag rekommenderar att läsa rädda barnens skrift ”Utanför nästan allt”. Den är mycket informativ och lite lättare att läsa än SoL.
    http://www.raddabarnen.se/Documents/vad-vi-gor/sverige/barn-pa-flykt/rb_papperslosabarn_webb.pdf

    Hälsar Marcel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.