Fel att släppa ut kriminella i förtid

Det svenska straffsystemet har en rad brister. Exempelvis är utdömda straff generellt sett låga i Sverige. Dessutom släpps kriminella ut efter att avtjänat 2/3 av straffet. Ett aktuellt och skrämmande exempel på detta är Hagamannen som, trots att det bedöms finnas risk för återfall i brott, släpps ut innan han avtjänat sitt straff. Här krävs en ändring av lagstiftningen! Alliansregeringen skärpte straffen för grov misshandel, allvarliga våldsbrott och de tidsbestämda straffen för mord. Men inte tillräckligt. Vi vill skärpa straffen för allvarliga våldsbrott ytterligare och göra livstids fängelse till normalstraff för mord. Vi vill även skärpa straffen för återfallsförbrytare.

Halvtidsfrigivningen var ett system som avskaffades för ett antal år sedan. Det ansågs inte rimligt att döma förbrytare till ett visst straff, när praxis var att de släpptes ut villkorligt efter halva tiden. Som det är i dag måste alla fångar således avtjäna två tredjedelar av sitt straff innan de blir villkorligt frigivna. Det är illa nog. Det rimliga är att en brottsling sitter den tid han eller hon har blivit dömd till. Om en farlig brottsling döms till 14 års fängelse ska denne också sitta bakom lås och bom i 14 år.

En kommentar

  1. Stefan

    Men kan man inte tänka sig att vården blir bättre dvs kriminalvården. Spelar ingen roll om en person sitter 8 eller 12 år, vården måste ju fungera. Alla är dessutom värd en andra chans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.