Kommunen ska inte finansiera tiggarnas boende

Mitt genmäle till Anders Fagerlund i tiggardebatten publiceras i dagens VK. Lägger som vanligt upp inlägget på bloggen.

 

Tiggarnas boende inget som kommunen ska finansiera

Anders Fagerlund (VK 12/8) bemöter min debattartikel om hur situationen med tiggare ska hanteras i Umeå. Jag har något svårt att förstå vad hans egentliga poäng är.

Det är Moderaternas uppfattning att Umeå kommun inte ska finansiera boende, skolgång eller annat under den korta tid man som turist vistas i Sverige. Inte heller är det kommunens uppgift att ordna fram någon form av kommunala campingar för tiggare. Då skulle vi ge klartecken för etablerandet av kåkstäder inom Umeå.

Det är ingen hemlighet att det bland Sveriges 290 kommuner finns olika sätt att hantera situationen. Fagerlund anser att jag inte har belyst detta. Från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) där jag själv sitter i styrelsen, så påtalade vi för regeringen att en nationell samordnare borde utses för att räta ut de frågetecken och problem som föreligger både på kommunal, regional och statlig nivå beträffande tiggarna. Glädjande nog utsåg regeringen denna samordnare i januari 2015.

Samordnaren Valfridsson förklarade nyligen att han var kritisk till de kommuner som erbjuder kommunala campingplatser och dylikt till tiggare. Det strider mot likabehandlingsprincipen. Om man börjar erbjuda gratis boende på kommunala campingplatser så måste man göra det till alla grupper av människor. Det understryker att Umeå kommun har valt rätt väg.

Fagerlund kritiserar även att jag som politiker redogör för vad den svenska lagstiftningen säger om rätten för EU-medborgare att vistas i Sverige. Att jag beskriver vad lagen säger, kan få som följd att ”ett fåtal individer tar för intäkt att begå våldsamheter” gentemot tiggarna. En fullständigt bisarr invändning.

Självklart måste politiker kunna öppet och tydligt redogöra för vad som gäller i såväl Sverige som i övriga delar av EU. Men Fagerlund anser att vi istället ska hålla tyst om det.

Inom loppet av ett år har antalet tiggare i Sverige fördubblats. Det är en ohållbar utveckling, och lösningen är inte att tillåta kåkstäder växa upp. Det är inte humanistiskt på något vis att uppmuntra till ett permanent liv i utanförskap, även om vissa på vänsterkanten anser det. Faktum kvarstår: problemen måste lösas i tiggarnas egna hemländer.

 

Anders Ågren, Kommunalråd, M

Umeå

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.