Det behövs visst fler jobb!

Skrev i gårdagens VK på debattplats tillsammans med Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna. Bifogas nedan.

 

Det behövs visst fler jobb i Umeå, Löfven!

 

Det är ingen brist på jobb, slog Stefan Löfven fast när han sommartalade i Stockholm nyligen. Ett häpnadsväckande uttalande från Sveriges statsminister. I Umeå finns det 3800 arbetslösa som nog knappast håller med. Att jobben blir fler är Nya Moderaternas viktigaste prioritering. Nu går vi fram med nya förslag för att fler ska få chansen på arbetsmarknaden.

En av våra stora utmaningar är det nya utanförskap som växer fram och idag drabbar var sjunde person i Sverige. Framför allt är det utrikes födda och unga som har svårt att få det viktiga första jobbet och som därför utestängs från den gemenskap som det innebär att ha arbetskamrater och få vara med och bidra på en arbetsplats. Att fler utbildar sig och gör sig anställningsbara är viktigt för att förbättra matchningen men utan jobbsatsningar är det inte tillräckligt för att möta den utmaning vi står inför.

För att öka drivkrafterna till arbete föreslår vi sänkt skatt på arbete för dem med små inkomster – förstajobbet-avdraget. En person med genomsnittlig ingångslön får en skattelättnad, i förhållande till inkomsten, som är 3 till 4 gånger så stor som dem med höga inkomster. Förslaget beräknas leda till ökat arbete med motsvarande 10 000 heltidstjänster.

Nu går vi även fram med förslaget om att en ny anställningsform för unga och nyanlända bör införas i lagen om anställningsskydd, LAS: förstajobbet-anställning. Anställningen ska vara tidsbegränsad, upp till 18 månader, och ska innehålla vissa utbildningsinslag där arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om utbildningsinnehållet. Förstajobbet-anställningen ska vara öppen för hela arbetsmarknaden, oavsett om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte.

Detta är två konkreta förslag som underlättar för fler att få den viktiga första arbetslivserfarenheten. Regeringen går i motsatt riktning – den 1 augusti höjde man arbetsgivaravgifterna för unga med 40 000 kr per person och år.

Löfven ser inte behovet av nya jobb och kanske är det därför hans verktygslåda är helt tom. Detta är allvarligt. Sverige och Umeå förtjänar bättre än så.

 

Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson

Anders Ågren (M), kommunalråd Umeå

En kommentar

 1. Patrik

  Det här var ju intressant.
  Några saker jag inte förstår som du gärna får klargöra.
  Hur hjälper det en arbetslös person att få skaffa jobb genom att sänka skatten för den som har jobb?

  Sen undrar jag lite hur du tänker med socialförsäkringsavgifterna.
  För det första så är det pengar som fack och arbetsgivare har kommit överens om ska vara till gagn för arbetaren när det behövs, till exempel vid sjukdom eller när man får barn. Så man kan säga att det är lön som, i stället för att betalas ut till arbetaren, betalas in till trygghetssystemen.
  Vilket då för mig till frågan om varför Du anser att unga inte får barn eller blir sjuka.
  Sen är det ju inte ett plus att föregående regering har ändrat i socialförsäkringen så att ca 1/3 av den går direkt in i ”skattkistan”. Fast det behövdes väl pengar att finansiera straffskatten som ni skapade för pensionärer, arbetslösa och sjuka. (Blev visst ett sidospår där)

  Vidare, att vara och förstöra LAS ännu mer än ni gjort är ju bara arbetarfientligt.
  Däremot håller jag med dig om att vi behöver få ut unga i jobb.
  Men det måste göras på ett hållbart sätt, inte genom att minska tryggheten för arbetaren och sänka skatten för de som redan jobbar (!?).

  Riktiga åtgärder, utbildning inom områden där det behövs folk, riktiga i jobb med kollektivavtal, kombinerat med utbildning. Mer stöd till folkhögskolor för att kunna öka studiemotivationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.