Nödvändig förändring av Moderaternas migrationspolitik

I valet 2014 tappade Moderaterna tydligt bland svenska väljarna, och en konsekvens blev att Alliansen tappade regeringsmakten. Ett område där vi inte hade tillräckligt stort förtroende var helt uppenbart på området migration och integration.

Den nya partiledningen har tillsatt ett antal arbetsgrupper för att ta utveckla politiken och komma med konstruktiva förslag. Ett av områdena där vi nu ser en tydlig förändring på inriktningen av den moderata politiken är just på migrationsområdet.

Det är hög tid. För egen del har jag vid ett flertal tillfällen lyfte denna fråga i partiet, och jag välkomnar den omsvängning som vi nu sker inom Moderaterna inför partistämman. Att peka på att vi står inför svåra utmaningar är inte intolerans utan realism. Det krävs åtgärder som säkerställer att vårt migrationssystem är hållbart.

Bland de förslag som partistämman inom en månad skall ta ställning till är att istället för att ge permanenta uppehållstillstånd, så är det temporära uppehållstillstånd som ska gälla. Det är absolut nödvändigt. Fler ska också omfattas av försörjningskravet vid anhöriginvandring. Vidare välkomnar jag partiledarens utspel tidigare i veckan omregeringen borde fördela om det svenska biståndet, så att mer pengar går till lägren i bland annat Syriens närområde. Många människor måste nu fly då FN-hjälpen på plats inte fungerar. Där kan betydligt större insatser genomföras. I den akuta situation som råder kan även bli nödvändigt för Sverige att skärpa gränskontrollerna. Svenska kommunerna har också svårt att klara av mottagandet av flyktingar, och en pusselbit för att underlätta blir att utöka den statliga etableringsersättningen från två år till tre år. Bostadsbristen måste också lösas för att klara av mottagandet. Idag råder allvarlig bostadsbrist.

Utgifterna på migrationsområdet har stigit kraftigt och fortsätter att öka. Från Moderaterna så har vi presenterat förslag på besparingar för att begränsa migrationsutgifterna genom ett effektivare mottagande. Förslagen beräknas kunna leda till besparingar på cirka nio miljarder kronor till år 2019. Också betydelsefullt.

Sverige är ett öppet och välkomnande land, men det är inte rimligt att Tyskland och Sverige skall ta en så stor del av det europeiska ansvaret. Det krävs förändringar i stort som smått. Moderaterna ändrar nu i väsentliga delar inriktning på migrationspolitiken. Och det behövs.

3 kommentarer

 1. Bergis

  Jag håller med dig om temporära uppehållstillstånd. Vi sverigedemokrater har på olika sätt försökt uppmärksamma allmänheten om att det ohållbara med dagens asylpolitik. Och det visar sig i opinionsundersökningarna att vi fortsätter växa. Idag släppte Yougov septembermätningen och den visar på nytt att SD är störst med 27,3 procent av väljarna.

 2. Mange

  Anders jag håller inte med dit på många många punkter, men de här var bland de bästa som M har kommit på.
  Att ändra från permanenta till temporära är helt rätt väg .. och ja tycker att ni ska gå hårdare till anhörig invandringen, ska dom ta hit sin mamma o syskon etc. så ska dom ha ett jobb o kunna försörja dom.

  Bostäder.. asså rätt mig om ja har fel, men vi har tusentals unga som fortfarande bor hemma för dom inte får en bostad. Varför detta ??!! jo för det byggs inte hyreslägenheter längre .. det är bara insats och det är inte alla som har det så bra ställt att dom har råd med en lägenhet när dom får sitt första jobb.
  Här tycker ja att alla politiker måste bli bättre, vi MÅSTE se till våra medborgare att dom har bostad o jobb före vi börjar diskutera att alla flyktingar ska ha jobb o bostad. Annars kommer vi ha tre fyra olika grupper i samhället och de är HELT fel väg o gå.

 3. Niklas

  Dags för M att få ner invandringen till rimliga nivåer. Som det är nu kommer det 100000 st varje år vilken givetvis alla inser är ohållbart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.