Tiggeridebatten även denna gång

 

I dag har vi kommunfullmäktige i Umeå. Även denna gång har frågan om tiggarna varit uppe till debatt, fast denna gång kopplat till en interpellation av Feministiskt Initiativ. De vill mot bakgrund av den debatt som har varit runt de s.k. EU-migranterna hålla en utbildningsdag om ”antiziganism” för alla politiker och kommunanställda i Umeå.

Detta eftersom alla vi som inte tycker som FI uttryckligen anses vara ”okunniga” i ämnet. Suck.

Det här förslaget säger vi moderater nej till. I debatten var det många som svängde fram och tillbaka, men jag försökt för moderaternas del hålla oss till själva sakfrågan. Sedan förra fullmäktige så har det ju dessutom hänt saker på riksplanet.  Minister Åsa Regnér (S), som har samordningsansvar i regeringen för frågan om utsatta EU-medborgare och den nationelle samordnaren Valfridsson – som jag för övrigt träffade i fredags då han var och besökte oss i styrelsen för SKL – har ju i Dagens Nyheter uppmanat svenskar att inte ge pengar direkt tiggarna, utan hellre ge pengar till hjälporganisationer som är verksamma i deras hemländer. Regeringen har också sagt att man vill minska antalet EU-medborgare som tillfälligt vistas här, bland annat behövs tydliga regler för att motverka olovliga bosättningar.

Feministiskt Initiativ, tillsammans med Vänsterpartiet, har inte fått som de vill i denna fråga. Umeå kommun erbjuder varken skolgång eller boende till berörda grupper. Vi har också kunnat se i Dagens Samhälle att i stort sett alla andra stora städer i Sverige har samma hållning som Umeå kommun. Inget kommunalt ansvar varken för boende eller skolgång – endast akuta insatser, eller möjligen hjälp att åka hem till det egna hemlandet.

Jag och Moderaterna säger alltså nej till förslaget att ha en särskild utbildningsdag för förtroendevalda och Umeå kommuns ca 11 000 anställda just om ämnet antiziganism. Är det så att en enskild kommunal verksamhet känner att behovet om fortbildning finns, så får de ordna detta. Om ett politiskt parti upplever att de behöver förkovran i detta, så kan respektive parti använda de pengar som är avsatta för utbildningsändamål i det kommunala partistödet.

Någon generell utbildningsdag, mot bakgrund av de debatter som förs i Umeå, är inte nödvändig.

Det kanske är dags för FI, Vänsterpartiet och andra att acceptera de demokratiska spelreglerna. Ni har inte majoritet för era åsikter, och då kan man heller inte få sin vilja igenom. Annars kanske det skulle vara motiverat för vissa partier att få en utbildningsdag i hur vårt demokratiska styrelseskick fungerar. För här är det uppenbart stora kunskapsluckor.

 

2 kommentarer

  1. Bergis

    Instämmer! Att polisen inte ingriper mot dessa personer som nu tigger utanför systembolagen är en gåta. Människorna har ju uppenbarligen vistats här mer än 3 månader.

  2. "Dosan"

    Fast ni säger ju alltid nej till allt som inte är 1800-talsfasoner där eliten tilldelas alla förmåner? Så vad är egentligen nytt här?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.