Förtroendet för regeringen minskar

Söndagens nyhetsflöde innehåller bl.a. en SIFO-undersökning som presenteras av SVT nyheter. Förtroendet för en socialdemokratiskt ledd regering jämfört en moderatledd dyker på samtliga sakpolitiska områden. Ja, det är väl inte så förvånande, tvärtom. Intressant också att undersökningen är gjord före såväl Decemberöverenskommelsens fall som före Moderaternas nyligen genomförda partistämma.

SVT:

”På område efter område tappar nu Socialdemokraterna väljarnas förtroende. Det visar den mätning som SVT Nyheter har låtit Sifo göra. 1.625 personer har fått svara på vilket regeringsalternativ man tycker är bäst på fem olika områden. På samtliga fem får alternativet ”en socialdemokratiskt ledd regering” ett lägre förtroende jämfört med förra årets mätning.

I samband med valet hade en S-ledd regering ett större förtroende när det gäller att styra landet, sköta sysselsättningen, trygga välfärden, skapa en bra skola. En moderatledd regering hade bara högre förtroende när det gäller att sköta landets ekonomi.

M-ledd regering går om

SVT:s nya mätning visar att moderaterna tvärtemot förra året i dag har ett större förtroende på tre av fem områden. Att styra landet, sköta ekonomin och sköta sysselsättningen. De tre områden som traditionellt krävs för att ett regeringsalternativ ska kunna vinna ett val.

Den förändring som är störst är att en socialdemokratiskt ledd regering i dag får ett åtta procentenheter lägre förtroende när det gäller att sköta sysselsättningen, från 46 till 38 procent.

42 procent tror däremot att en moderatledd regering skulle vara bäst på att sköta sysselsättningen i dag. Det är också den fråga som statsminister Stefan Löfven talat mest om och fört fram som den viktigaste ända sedan han valdes till partiledare.

Behåller försprång i vård och skola

Mätningen är gjord innan Decemberöverenskommelsen bröts. Om, och i så fall hur, den processen kan ha påverkat människors förtroende är svårt att bedöma.

Mätningen slår dock fast att en S-ledd regering visserligen tappar i förtroende när det gäller välfärden och skolan, men trots det behåller man ett försprång till ett moderatlett alternativ i de frågorna.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.