På förekommen anledning

På måndag den nionde november är det årsdagen av Kristallnatten. Den nionde november 1938 i Tyskland. En natt där synagoger brändes ned, judiska butiker fick skyltfönster krossade och hundratals judar mördades. De förbrytelser som under de kommande åren skedde i de nazistiska koncentrationslägren har alltsedan dess fått symbolisera människans ondska.

På måndag har några partier i Umeå bjudit in till manifestation ”Umeå mot nazism”. MEN. Den judiska föreningen är inte inbjuden och anledningen sägs vara att arrangörerna har utgått från att de inte skulle känna sig välkomna.

Det känns som ganska typiskt för manifestations-Umeå. Jag skäms.

Moderaterna i Umeå deltar INTE i manifestationen på torget. Jag vill vara väldigt tydlig med detta, då jag har fått många frågor under dagen om manifestationen och vilka som står bakom det hela. Istället kommer jag och andra moderater samlas tillsammans med judiska föreningen, tända ljus och i stillhet minnas och uppmärksamma den antisemitism som tyvärr finns runt omkring oss även idag.

Det kanske inte ger någon medial uppmärksamhet. Men det är det rätta att göra. Det räcker långt för mig.

 

4 kommentarer

  1. Jan G Larsson

    Du är en fin Svensk som gör att jag tänker tillbaka på mitt fosterland och mina fina föräldrar.
    Jag emigrerade till USA 1974 och bor nu i Hollywood Florida efter att jag gick i pension.. Jag var komunalanställd i Seattle delstaten Washington i nära trettio år innan pensionen.
    Min far var officer i flygvapnet så vi flyttade runt till olika flygflotiljer i Sverige.

  2. Pingback: Kristallnatten i Umeå | Erikas tankar om saker

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.