Flyktingsituationen en stor utmaning för Umeå kommun!

iPhone Image 89DBCC

 

Flyktingsituationen sätter oerhörd press på våra verksamheter inom Umeå kommun, både kortsiktigt men inte minst långsiktigt. Umeå kommun stod redan innan flyktingkrisen inför stora ekonomiska utmaningar. Bilden ovan visar den prognos som finns framåt med två staplar per år: dels flyktingar inklusive anhöriginvandring, dels ensamkommande barn. För att få en uppfattning om totalen ska dessa staplar läggas ihop. Som ni ser är det en rejäl ökning jämfört med tidigare år.

Jag undrar verkligen om alla partier och politiker i Umeå kommunfullmäktige är medvetna om läget.

Den demografiska utvecklingen, kombinerat med volymökningar i stora kommunala verksamheterna liksom investeringsbehov pressar såväl oss som övriga kommuner. SKL presenterade nyligen sin ekonomirapport. Fler äldre, flyktingkrisen samt ökade kostnader gör att kommunsektorns ekonomi är i ett ännu tuffare läge än tidigare. Trots BNP-tillväxt och god utveckling av skatteunderlaget, så kommer resultaten att försämras. Om detta har jag också skrivit på VK:s debattsida. Socialdemokraterna i Umeå får inte falla i fällan att lova ”Allt åt Alla”. Exempelvis borde då omgående lägga ned det ofinansierade försöket med sextimmarsarbetsdag med bibehållen lön. Det kommer bara leda till fler besparingar under kommande år.

Vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet den 30/11 så hade jag ställt en interpellation om flyktingsituationen, som debatterades sent på eftermiddagen. Ingen tidning eller radio/tv rapporterade något om detta så jag passar på att nämna det här på bloggen istället.

Beträffande svaren på interpellationen från (S) så har full förståelse för att det är mycket osäkerhet i underlag, och prognoser. Men jag vill understryka vikten av att få fram ett underlag gällande de ekonomiska konsekvenserna för 2016 och kommande år. Det måste presenteras för kommunstyrelsen och övriga nämnder, snarast möjligt! 

För självklart kommer detta att påverka våra de områden som Umeå kommun ansvarar för. Skola, omsorg, förskola m.m. Utöver det så har vi frågan om boendemöjligheter. Redan innan flyktingkrisen har vi haft år av bostadsbrist i Umeå. Detta blir en ännu större utmaning framöver.

För Moderaternas räkning vill jag konstatera följande: Sverige behöver göra ett temporärt uppehåll i mottagandet av flyktingar. Vi klarar inte av nuvarande volymer, vilket borde vara uppenbart för alla.

 

3 kommentarer

  1. Bergis

    Annie Lööf och Fredrik Reinfeldt hatar dig nu säkert. Ring dom. Dom har säkert en lösning så vi slipper höja skatten och ta Nolia hallarna i anspråk som sovsalar.

  2. Lisa

    När skall förnuftet segra över dårskapen?! Dags att stänga gränsen helt nu. Måste klara våra egna åtaganden och inte låta vänsterflummare som skriker högst styra landet.
    Hoppas ni sätter stopp för att Umeå skall vara en av sex kommuner som är ansvariga för ensamkommande barn!!

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Vi tog i tisdags beslut i kommunstyrelsen om att tacka nej till förfrågan från Migrationsverket och Malmö stad om att avlasta Malmö som ankomstkommun för ensamkommande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.