Mer mark för företagsetableringar i Umeå!

Även tillgången på mark för nya företagsetableringar i Umeå kommer att debatteras på kommunfullmäktige den 25 januari. Det är hög tid att vi öppnar upp mer markområden för ytkrävande verksamheter. Det handlar om att få fler företag till Umeå, och därmed fler jobb och ökade skatteintäkter! Interpellationen bifogas nedan.

 

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

 

Mer mark för företagsetableringar i Umeå!

 

I media har vi fått rapporter om Långtidsutredningen och bilagan ”Demografins regionala utmaningar” som presenterades i november. Där framgår bl.a. att Umeå förväntas växa långsammare i framtiden.

Vi moderater har länge varnat för att många politiska partier i Umeå verkar ta framgången för given. Man har vant sig vid att det mesta rullar på. Det är en farlig inställning. Konkurrensen mellan städer pågår dygnet runt, månad efter månad, år efter år.

Umeå kommuns långsiktiga utveckling är beroende av ett växande näringsliv. Detta förutsätter att kommunen aktivt arbetar med näringslivsutveckling och har en mark- och planberedskap som är anpassad till näringslivets efterfrågan. Det har under lång tid påpekats att vi i stort sett saknar mark att erbjuda till handelsföretag och andra som vill etablera sig i Umeå – när det gäller de företag som medför ytkrävande verksamheter.

Vi vet att många företag är intresserade av att etablera sig här, men hittar i dagsläget ingen lämplig mark som kommunen har att erbjuda. Så kan det inte få fortsätta. Umeå kommun måste alltid stå beredd med mark för nya etableringar.

Mina frågor till Hans Lindberg (S) blir därför:

 

  1. Delar du min uppfattning om att Umeå kommun kan bli bättre på att erbjuda lämplig mark för att attrahera nya företagsetableringar?
  2. Vi moderater har exempelvis länge förordat att kommunen borde öppna upp för mer handelsytor väster och sydväst om Ersboda/Green-zone. Detta finns också som ett möjligt utredningsuppdrag i den fördjupade översiktsplan som antogs 2011. Är du beredd att göra detta?

 

Umeå 2016-01-13

Anders Ågren,

kommunalråd (M)          

En kommentar

  1. Hosting

    Tillsammans med Umea utgor Ornskoldsvik norra Sveriges storsta region med 200 000 invanare. De senaste aren har 30 miljarder kronor investerats i regionen och utvecklingen bara fortsatter. Bara i Ornskoldsvik har investeringarna i infrastruktur och anlaggningar i skargarden uppgatt till mer an 170 miljoner kronor de senaste aren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.