Förintelsens minnesdag

Idag samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. 27 januari är den internationella minnesdagen för förintelsens offer – samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades år 1945. Minnesdagen 27 januari lyfter fram engagemanget hos alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.

Judarna utsattes för det mest fruktansvärda som kan tänkas. Vi får aldrig glömma det fruktansvärda öde som drabbade miljontals människor under 1930- och 40-talet, vilka alla utsattes för nazisternas förbrytelser. Tyvärr upprepas massmord och förföljelser än idag. Mänskligheten har inte lärt sig av misstagen. Den konservative 1700-tals politikern Edmund Burke ska ha uttryckt det på följande sätt: ”Det enda ondskan behöver för att segra är att de goda ingenting gör.”

Det är en sanning än idag.

2 kommentarer

  1. Jonas

    Hej Anders,

    Glöm inte heller alla de romer som förföljdes och mördades under förintelsen. När du nu skriver om vikten av att inte glömma dessa förföljelser ekar det för mig falsk med tanke på din aktiva roll i att driva på avhysningen för de romer som vistas i Umeå. Tänker du på dessa människors situation också när du skriver dessa ord? Hur arbetar du för att bryta de förföljelser som romer utsätts för här och nu i Umeå?

  2. Anna Philipsson

    Din totala brist på introspektion blir skrämmande tydlig då du publicerar detta inlägg samma dag som kommunen avhyses stadens romer från Klockarbäcken. Romer har alltid förföljts i Europa, inte minst under 2:a världskriget, och ni låter det fortgå, här i Umeå 70 år senare.
    Intalar man sig själv att man är god och gör gott så börjar man kanske till slut tro på det, men du borde väl rimligen känna hur den dåliga smaken i munnen växer?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.