Umeå en självklar residensstad i ny storregion i Norrland!

Pressmeddelande 2016-01-27

Anders Ågren (M): Umeå den naturliga residensstaden i en norrländsk storregion!

 

I ett nyhetsinslag i SVT (26/1) rapporteras om att sannolikheten är stor för en kommande storregion i norra Sverige bestående av Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland. Förslaget förväntas presenteras av regeringens utredare i början av mars. I inslaget sägs också att Sundsvall är favorit till att bli residensstad för det nya storlänet, då Umeås representanter ska ha förklarat att man är nöjd med att redan ha regionsjukhuset. Detta har fått Anders Ågren (M) att reagera.

Moderata kommunalrådet Anders Ågren tycker tvärtom att Umeå är det självklara valet för en ny residensstad i Norrland. Detta var också utgångspunkten i det förslag som Ansvarskommittén presenterade år 2007, då Umeå sågs som en naturlig huvudort i en fyrlänslösning. Frågan kommer nu att debatteras på nästa kommunfullmäktige i Umeå i februari, då Ågren lämnat in en fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg i ärendet.

Anders Ågren kommenterar:

– Umeå är ju den självklara huvudorten i norra Sverige. Om Socialdemokraterna i Umeå och Västerbotten redan har gett bort detta – innan förhandlingarna ens påbörjats – så är det oerhört allvarligt! Hur många jobb har de i så fall lovat bort? 400? 800? 1000? Det skulle allvarligt skada inte bara Umeå utan hela Västerbotten.

– En fyrlänslösning i sig är bra, men vi måste ju självklart kämpa för att det ska bli så bra som möjligt för såväl Umeå som övriga delar av vårt län. Och jag hoppas verkligen att det inte stämmer som sägs i tv-inslaget från SVT.

 

Frågan bifogas nedan.

Fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

Självklart är Umeå är den naturliga huvudorten för en storregion i Norrland!

I början av mars ska regeringens utredare presentera Sveriges nya regionkarta och då kommer sannolikt en gemensam fyrlänslösning för norra Sverige att presenteras. Om detta rapporterar SVT i ett nyhetsinslag (26/1). Regeringen har uttalat att det kommer att bli avsevärt färre län i Sverige i fortsättningen. En grundregel är att ett storlän ska ha runt en miljon invånare för att anses vara effektivt. En fyrlänsslösning med Västerbotten, Norrbotten, Jämtland och Västernorrland är högst sannolik. Det går också i linje med Ansvarskommitténs betänkande från 2007, där en sådan lösning med Umeå som sannolik huvudort pekades ut.

Utredarna kommer också att presentera ett förslag på residensstad i den nya storregionen och även kommunen där det nya regionparlamentet ska ligga. I tv-inslaget framgår att Sundsvall är favorit till att bli residensstad, eftersom ”Umeås representanter har förklarat sig nöjda med att ha regionsjukhuset. Och det kan få stor betydelse för var de statliga regionkontoren i det nya storlänet hamnar. Det gäller även för de jobb inom regional utveckling, som ska flyttas från länsstyrelserna till storlänets centralort.”

Om detta stämmer är det oerhört allvarligt. Hur många jobb kommer att flyttas från Umeå? 400? 800? Ännu fler? Ansvarskommitténs ursprungliga tanke var ju att Umeå var den lämpliga huvudorten i norra Sverige. Det har ju varit min och moderaternas utgångspunkt hela tiden i detta arbete.

 

Mina frågor till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) är därför:

– Vilken stad anser du är bäst lämpad att bli huvudort i en eventuell ny storregion i Norrland bestående av Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland?

– Stämmer det att ni redan har förhandlat bort sådant som residensstad, regionparlament, administration och annat?

 

Umeå 2016-01-27

Anders Ågren, Kommunalråd (M)

5 kommentarer

 1. Dage Åberg

  Att skapa en storregion av de 4 nordligaste länen verkar ju logiskt. Många umebor tycker säkert att Umeå är den självklara ”huvudstaden”. Vad man då glömmer bort är att Umeås starka position i de flesta avseenden skapats av statliga skattepengar. Inte av egen utvecklingskraft.
  Umeå är den stad i Norra Sverige som är mest uppumpad av statliga pengar. Universitet, högskolor universitetssjukhus, stora transportsubventioner till Volvo-umeverken etc.
  Nää, lägg ett kommande ”regioncentrum” till Ö-vik eller Skellefteå eller en kombination av de båda.
  Två gamla fina industristäder som i flera decennier fått brottas med industrins strukturomvandling.
  Om det åxå leder till att en och annan självbespeglande umebo viker ned nästippen lite, gör det ju inget.
  Tycker en fd umebo som fortfarande tycker att det är kul att komma upp och retas lite.

 2. Fredrik Elgh

  Det kan tyckas självklart men måste såklart diskuteras med övriga län. Att hojta för högt i inledningsskedet av de nödvändiga förhandlingarna låser förstås bara och försvårar samtsl, givande och tagande.

 3. Hans

  Varför är Umeå självklar som residensstad i (S)tornorrland?

  Om du tittar på region Skåne och Västra Götaland ser du att den största staden i respektive region inte har ”allt”! Även om jag inte sympatiserar med sossarna så måste jag ge de i VLL kredit för att de nu dyrt och heligt i debattartiklar har lovat att Umeå nöjer sig med NUS! Det är dags att du och alla andra politiker i Umeå slutar pumpa på hybrisballongen, det finns ingen anledning till det, Umeå är ändå en självgående motor som lockar till sig företag och människor. Om du och dina politikerkompisar pumpar för mycket på hybrisballongen skapar detta avoghet mot Umeå som den stora självgoda staden som roffar åt sig allt, ödmjukhet till omgivningen skapar däremot god grannsämja och det är mycket viktigt om (S)tornorrland ska kunna bli en framgång.

  Själv föredrar jag Härnösand som residensstad. Staden är en av de äldsta i Norrland och har mycket gamla anor som residensstad och säte för statliga myndigheter. Dessutom har Härnösand länge levt i skuggan av Sundsvall och behöver en injektion av förnyat hopp om framtiden.
  Bildandet av region Västerbotten borde få klockorna i Umeå att ringa. Bypolitiken blommade genast upp beroende på att Umeå kommun uppträdde kaxigt och stöddigt vilket gjorde att övriga kommuner satte ner klackarna, det här ska inte bli någon ”one-man-show” där Umeå bestämmer allt! Politikerna i VLL har tydligen lärt sig läxan, när tänker politikerna i Umeå kommun lära sig den?

 4. Jacob Eriksson

  Håller med Hans!

  Jag är själv fr Härnösand och har följt landstingsfrågan där.. kort och gått så hoppas Sundsvall på att bli den utpekade residensstaden men jag tror ingen kan självutpeka sig i ett sådant här tidigt stadium.
  Man försöker nu i ett tidigt stadium skära i både Sollefteå och Övik sjukhus för att Sundsvall ska ha närmare all specialistvård i Västernorrland innan en regionbildning (vilket man nu börjat i det dålda.. men inget undgår vanligt folk längre, Sossarna som är i stark majoritet i landstinget gör som dem gör, i det närmaste går över lik tyvärr.

  Det kommer ju att bli ett parlament vad jag har förstått där valda politiker fördelat över samtliga län som ingår i storregionen ska sitta och ta besluten, gissar ja på?.. Så än så länge så kan man ju bara spekulera i och profilera sig.. Inga beslut om residens stad är ju taget.

 5. David

  Varför inte Lycksele eller Sollefteå? Umeå växer ju i alla fall. Tycker det borde vara en ort i inlandet som blir huvudort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.