Mycket allvarligt om Kvarkentrafiken

Signalerna från den finska sidan om att projektet med ny färja för Kvarkentrafiken – mellan Vasa och Umeå – inte kommer stöttas av den finska regeringen är oerhört allvarliga och bekymrande.

Handeln och transporterna i regionen över Kvarken är viktig för både Sverige och Finland. En välfungerande infrastruktur mellan norra Sverige och Finland är viktig för såväl våra stora industriföretag som för det växande antalet mindre och medelstora företag som verkar i Umeå. Den stora ökningen av antalet personresor visar att även privatpersoner har ett stort behov av en effektiv färjetrafik.

Under förra mandatperioden gav såväl Alliansregeringen som den finska regeringen tummen upp för att skicka in EU-ansökan. Det gällde Fas 1. Den ansökan som nu är i fokus gäller Fas 2, som innefattar byggandet av själva färjan m.m. Skulle inte finska regeringen i detta läge ge klartecken för att skicka vidare ansökan till EU, så är det en dödsstöt för den långsiktiga färjetrafiken över Kvarken. Men dessvärre är ju situationen ännu allvarligare än vad som skildras i media just nu. Den svenska regeringen har ju inte gått med på att satsa en enda krona i projektet än så länge. Det var ju därför som vi i Umeå tvingades skriva under ett s.k. Letter of Intent för några veckor sedan – då svenska staten hittills inte vill förbinda sig att bidra med någon finansiering överhuvudtaget.

Nu är det viktigt att såväl lokala, regionala  som nationella förtroendevalda – i både Sverige och Finland – fortsätter att aktivt visa på vilken viktig roll som Kvarkentrafiken spelar inte bara för Umeå och Vasa utan också som en viktig länk i det europeiska transportnätet. Det brådskar!

3 kommentarer

 1. John

  Jag ser att Umeås representanter (vilka de nu är) har förklarat sig nöjda med att Sundsvall blir residensstad i ett nytt stort norrlandslän eftersom ”vi har regionssjukhuset”?!

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/norrbotten/storlan-norrland-blir-verklighet

  Nå, jag förstår inte det, först och främst måste det ju vara bättre för norrlandsinvånarna att ha residensstaden i mitten av regionen med tillgängligheten av myndigheterna som ska ut men sen, varför ska man då ev ha kvarkentrafiken från Umeå?
  En gång i tiden så gick ju båtarna från Sundsvall också, det kanske blir så igen då för att det är attraktivare att förknippas med en residensstad där flertalet myndigheter då placeras?
  Förstår faktiskt inte hur ni tänker!?
  Våga stå upp för Umeå som residensstad i regionen!

  • Anders Ågren (inläggsförfattare)

   Jag delar din uppfattning! Umeå är det självklara valet. Reagerade när jag läste att Umeås representanter påstods ha förklarat sig nöjda med att ha regionsjukhuset. Tyvärr verkar det vara något som Socialdemokraterna här i Västerbotten har utlovat. Men det är ingen formellt ståndpunkt från Umeå. Skulle aldrig acceptera ett sådant resultat utan en tuff fight. Umeå ligger ju bäst till, och det ska vi inte slarva bort.

 2. Lars Gidlöf

  Hej

  Det glädjer mig att Finland säger nej, att äntligen några kan stoppa Umeå Kommuns ansvarslösa pengamissbruk. Denna färja vill jag påastå har inte gett ett enda jobb inom Umeå kommun, Ni subventionerar jobb i Finland.

  Sen har Ni inga kunskaper om sjöfart, det är så man ler åt Era ide’er om man jämför med vårt västra grannland.

  För det första så varför skall Vasa och Umeå ha ett gemensamt hamnbolag, det finns ju inga besparingar att göra när det gäller utrustning i hamnarna eller trafiken till hamnarna,(förutom Er subventionerade färja).

  Sen, Ni satsar på helt fel färja om Ni skall kunna få någon som helst ekonomi. Varför duger inte en standardfärja, med hög isklass som inte är LNG driven? Det finns flera sådana i trafik, som tar mycket gods och även tar 3-400 passagerare, och till ett mycket rinligare pris.

  Sen, LNG, hur har Ni tänkt med logistiken för denna produkt då, LNG finns inte i Vasa vad jag vet, och heller inte planerad att det skall finnas där.

  Nej , kommunen skall hålla på med saker de kan, inte in i områden de inte har en susning om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.