Vad är kommunens ansvar?

Hade missat att jag fick den här insändaren publicerad i fredagens Folkbladet, så jag lägger ut den här på bloggen som vanligt, om än lite försenad 🙂

 

Ingen kommunal uppgift finansiera boende för utsatta EU-medborgare

Nyligen var det ett inslag på Rapport från Umeå om den s.k. tiggeridebatten. Det är viktigt att vi politiker är tydliga. Det är inte kommunens ansvar att ordna och finansiera boende, skolgång eller annat under den korta tid man som individ utan uppehållsrätt vistas i Sverige.

Inte heller är det kommunens uppgift att ordna fram någon form av kommunala campingar för tiggare. Skulle vi göra det skulle vi samtidigt ge klartecken för etablerandet av kåkstäder . Beslutet i Umeå – som togs av S, V och MP – om att ge 1,65 miljoner kr för bl.a. ett härbärge för utsatta EU-medborgare är olyckligt. Därefter har samma partier röstat igenom att ytterligare skattepengar ska avsättas till stöd för utsatta EU-medborgare.

Om föreningar eller privatpersoner vill ordna boende åt utsatta EU-medborgare så är det deras sak, men de kan inte räkna med att kommunen ska finansiera det hela med skattemedel. Det har varit och är Moderaternas linje i Umeå.

Precis som regeringens samordnare Walfridsson konstaterat, så strider det även mot likabehandlingsprincipen. Om man erbjuder boende för utsatta EU-medborgare, så måste man göra till alla grupper av människor. Det är ju den enskildes eget ansvar att finansiera sitt boende under den tid – tre månader – som man har rätt att vara här, om man inte har jobb eller studerar.

Walfridsson presenterade nyligen sin rapport till regeringen. Förslag som i många delar följde den linje Umeå hållit. Men samtidigt valde Socialdemokraterna lokalt att göra tvärtom. Istället för att begränsa hjälpen till akuta nödinsatser, så blir det nu ett långsiktigt åtagande. Avtalet som S har röstat igenom sträcker sig i ett år och fyra månader, och det kan dessutom förlängas. Istället för akuta insatser i enlighet med gällande lagstiftning, kopplat till att de bara har rätt att vara här i tre månader, så blir det nu långsiktiga och långtgående insatser under minst 16 månader.

Detta är ett olyckligt beslut. På riksplanet är både regeringen och utredaren överens om att fokus måste vara på att göra insatser i tiggarnas hemländer. Tiggeriet ska motverkas. Man ska inte ge pengar till dem som tigger, eftersom det bidrar till att cementera ett utanförskap. Bättre att ge pengar direkt till hjälporganisationer. Det ska också bli lättare att avhysa olagliga bosättningar. Positiva besked! Synd att inte fler partier i Umeå kunde hålla fast vid denna självklara linje.

Anders Ågren

Kommunalråd, M

Umeå

2 kommentarer

  1. Jan S

    Hej.
    intressant. Så sent som för någon/några veckor sedan nåddes jag av beskedet ”ytterligare åtgärder”
    är ej aktuellt, i att förenlighet med gällande lagtext saknas. (Svensk lag ger inte Umeå kommuns skattekollektiv försörjningsskyldighet för annat lands semestrande befolkning) Att återigen höra att vissa
    tar sig rätten att hantera våra gemensamma skattemedel i ett exklusivt ”särintresse” är inte bara stötande utan skapar de förutsättningar ett exkluderat/polariserat samhälle kräver, för vem är intresserad av att betala (skatter) för vård skola och omsorg när annat lands medborgare helt slipper ?
    Jag förutsätter att dessa partier ”S V och MP” anger grund för sitt beslut samt att saken och dess omständigheter i detalj redovisas betalaren.

  2. En jätteskandal!

    Så fort S-regeringen kom till makten tillsatte de skyndsamt en nationell samornare för EU-migranter för att göra en rikstäckande utredning som skulle ligga till grund för kommunernas ställningstagande och beslut för tiggande romer här i Sverige. BRA tyckte jag! Jag har för mig att Valfridsson hade ett år på sig att göra denna utredning så den var grundligt utförd och kostade förstås staten en massa pengar. För han reste ju runt i hela Sverige, även i romernas hemländer för att få en klar bild hur situationen såg ut. Meningen var naturligtvis att kommunerna skulle få enhetliga riktlinjer att följa eftersom det var en hel del ovissheter hur kommunerna skulle besluta ifråga om de romska tiggarna här i landet.
    DAGEN INNAN!! – Märk Väl – som Martin Valfridsson och Åsa Regnér (S) skulle lägga fram den färdiga utredningen på presskonferensen, alla visste att utredningen skulle läggas fram då. Tar politikerna i S, V och MP beslutet här i Umeå att avsätta 1.65 miljoner till att omhänderta de romska barnen MED sina familjer och deras ”släkt” här i Umeå i särskilda iordningställda gratis boenden med mat, kläder, leksaker mm och pedagogisk verksamhet, rådgivning osv. Stora och kostsamma åtgärder som kommunens skattebetalare står för! Mer pengar tänker de visst också satsa sägs det. Nån större uppmuntran till att stanna kvar här i Umeå åtminstone ett par år till kan jag inte tänka mig, d.v.s. fortsätta tigga pengar på gator och torg och utanför affärerna! Säg mig, varför skulle en stor och kostsam utredning göras av regeringen när den total negligeras och leder till att Umeå kommuns styrande politiker fullständigt struntar blankt i vad utredningen kom fram till?

    Kommuninnevånarnas inbetalda skattekronor ska politikerna handskas med på ett ytterst klokt och förnuftigt sätt och de är ämnade för kommunmedborgarnas väl och ve. Och ingenting annat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.