Skatteunderlaget ökar, men kostnaderna ökar dubbelt så snabbt!

Kostnaderna i kommun- och landstingssektorn ökar mycket snabbt. Skatteunderlaget ökar realt med knappt 3 procent i år, men kostnaderna ökar nästan dubbelt så snabbt.

Det visar den skatteunderlagsprognos som SKL:s ekonomer presenterade i fredags. Den är kraftigt uppreviderad jämfört med den prognos som gjordes i oktober 2015: ”Ett kraftigt ökat antal invånare innebär både högre kostnader och större intäkter för kommuner och landsting. Visserligen växer skatteunderlaget genom den höga tillväxten i sysselsättningen, men kostnaderna ökar kraftigt för bland annat socialtjänsten, skolan och sjukvården. De omedelbara kostnaderna för flyktingmottagandet står staten för, men de långsiktiga kostnaderna blir problematiska för kommunsektorn.”

Kommunsektorn står inför oerhörda utmaningar, och det gjorde den även innan den pågående flyktingskrisen. Förhoppningsvis inser den nuvarande regeringen att förstärkningar från staten i form av tillfälliga bidrag inte löser den långsiktiga finansieringen. Vad kommuner och landsting behöver är stabila planeringsförutsättningar. Samt att staten genomför en rad konkreta åtgärder kopplat till flyktingsituationen, bl.a. ett temporärt stopp i flyktingmottagandet.

Läget sätter också press på Umeå och övriga kommuner i länet. Mycket måste göras med prioriteringar av befintlig kommunal verksamhet och liksom regelförändringar på det nationella. Men det är viktigt att inte glömma bort den andra sidan av myntet och den allra viktigaste frågan – hur jobben ska bli fler!  Fokus måste vara på tillväxt, tillväxt, tillväxt. Att människor jobbar och betalar skatt är nämligen grunden för allt annat. Varje extra umeåbo i arbete och varje extra arbetad timme innebär större skatteintäkter och mer resurser att satsa på skolan, vården och andra delar av välfärden. Om fler människor arbetar och betalar skatt, så stärker det också förutsättningarna att trygga en god kommunal verksamhet.

En förutsättning för att säkerställa framväxt av nya jobb, fler människor i arbete och en investeringsvilja är ordning och reda i den kommunala ekonomin. För oss moderater är en stark kommunal ekonomi i balans grunden i den ekonomiska politiken. Likaså att återställa tidigare års underskott. I vissa delar av socialdemokraterna lokalt verkar det finnas en vilja att satsa mer på en rad olika områden, trots att vi redan idag är bland de med dyrast verksamhet inom de tunga kärnverksamheterna. I en artikel i Dagens Samhälle (nr 15 2015) kunde vi läsa att Umeå hamnade på plats 283 av landets 290 kommuner när det gäller kostnaden för kärnverksamheten. I stort sett dyrast i landet.

Moderaterna kämpar för ett Umeå som fortsätter framåt med en tydlig arbetslinje. Detta blir ännu viktigare när den pågående flyktingkrisen kommer att pressa våra verksamheter till det yttersta. Antalet asylsökande som kommer till Sverige är högre än någonsin tidigare. Nationellt behövs det ett temporärt stopp i flyktingmottagandet. Det krävs ledarskap och reformer för att möta den akuta flyktingkrisen och för att integrationen ska bli bättre. Dags att visa handlingskraft lokalt. Såväl Umeå som övriga kommuner i länet behöver det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.