Kameraövervakning i det offentliga rummet för att öka tryggheten

I Umeå har vi från Moderaterna drivit frågan om ökad kameraövervakning på särskilt brottsutsatta platser. Detta har vi lyft flera gånger genom åren men tyvärr blivit nedröstade i kommunfullmäktige. Kameraövervakning är ju motiverad utifrån både en trygghetsapsekt och en möjlighet att motverka vandalisering. Det blir i längden dyrt att sanera efter klotter och annan skadegörelse.

I Expressen skriver Anna Dahlberg en krönika om vikten av kameraövervakning för att öka tryggheten och friheten för invånarna. Läs gärna på http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/fler-kameror-skulle-oka-tryggheten-och-friheten/

I Umeå har vi goda exempel på hur brott kan förhindras med hjälp av övervakningskameror – på de skolor där man numera har kameraövervakning av fasaderna så har skadegörelse i form av fönsterkross och klotter upphört, vilket inneburit mindre kostnader för kommunen då vi slipper ödsla pengar på att reparera sådant som blivit förstört. Även om det är en initialkostnad för att sätta upp kameror och underhålla dem, så blir det ändå billigare i längden. Kameraövervakning i anslutning till järnvägsstationer runt om i landet är heller inte någon ovanlig åtgärd. Tvärtom!

Det finns ett mycket starkt stöd för kameraövervakning just i det offentliga rummet, för att öka tryggheten och motverka kriminalitet.  Inför valet, så gjorde VK en undersökning bland umeåborna som kallades Valtempen. På frågan om att det är okej med mer kameraövervakning på offentliga platser i Umeå svarade hela 77 procent av deltagarna ja. 23 procent nej.

Umeåborna håller med oss moderater, om att det vore bra med mer kameraövervakning i det offentliga rummet. För att öka tryggheten, motverka vandalisering och bekämpa kriminalitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.