Umeå har för svag tillväxt

I dagens VK skriver Lars Westin, professor vid Cerum, om den svaga befolkningstillväxten i norra Sverige. En klart läsvärd artikel! Bl.a. understryker han att Umeå faktiskt har en svagare tillväxt än riket i övrigt. Förhoppningsvis kan fler få upp ögonen för detta!

Många politiska partier i Umeå verkar ta tillväxt och framgång för given. Men konkurrensen mellan städer om etableringar, företag och jobb pågår dygnet runt, månad efter månad. Långtidsutredningen och bilagan ”Demografins regionala utmaningar” presenterades nyligen. Där framgår bl.a. att Umeå förväntas växa långsammare i framtiden. Men det verkar knappt vara någon som reagerar över detta. Det gör åtminstone mig bekymrad.

Moderaterna är den politiska kraft som tydligt står upp för ett växande Umeå. Vi inser vikten av fortsatt tillväxt, såväl ekonomisk som befolkningsmässig tillväxt. Vår välfärd är beroende av detta. För oss står fler jobb, fler bostäder och en utbildning i toppklass i centrum. Men all politik måste utgå från ett ansvarstagande. Ansvar för kommunens ekonomi, ansvar för en hållbar tillväxt, ansvar för en god välfärd. Den pågående flyktingkrisen ställer därtill vårt land och våra kommuner inför oerhörda utmaningar. Vår viktigaste lokala fråga är jobben. Att människor jobbar och betalar skatt är grunden för allt annat. Varje nytt jobb innebär mer resurser att satsa på skolan, vården och andra delar av välfärden. Om fler människor arbetar och betalar skatt, så stärker det också våra förutsättningar att trygga en god kommunal verksamhet. Det finns ett uppenbart problem om partierna inte ägnar en tanke åt hur jobben ska kunna bli fler, hur fler företag ska kunna startas och hur fler företag ska kunna etablera sig i Umeå.  Vi måste möjliggöra ett ännu bättre lokalt företagsklimat och vi måste omedelbart möjliggöra mer tillgänglig mark för de företag som vill etablera sig i Umeå.

Den andra viktiga politiska frågan i Umeå är bostadsbyggandet. Efter en lång rad av för låg takt på bostadsbyggandet, så måste vi nu se till att bostadsbyggandet ökar och håller i sig på en hög nivå.  Tillväxten hämmas idag av att människor har problem att hitta bostad när de ska flytta hit. Om vi kan få en bättre tillgång på bostäder, så kan vi också få en ökad befolkningstillväxt. Här har privata aktörer en nyckelroll att spela, liksom vårt kommunala bostadsbolag.

Moderaterna i Umeå är redo att spänna bågen ytterligare de kommande åren. Umeåborna behöver mer av nästan allt när staden växer. Jobb, bostäder, kommunikationer, skolor, sjukvård men också butiker och andra serviceinrättningar. Med en starkare borgerlighet är möjligheterna för Umeå att utvecklas positivt så mycket större. Ett Umeå med en politik som värdesätter valfrihet, tillväxt och företagande. För detta krävs också ett tydligt och stabilt politiskt ledarskap som pekar ut färdriktningen! Umeå har för svag tillväxt idag.

3 kommentarer

  1. Olle

    Nu kanske det knakar i fogarna ,jo tillväxt är bra men städerna kan inte växa i all framtid.
    Det är dags att skapa en hållbar framtid utan tillväxt.

  2. Jan S

    Hej
    Helt rätt, viljan till en samhällsutveckling som inkluderar sin befolkning är i allt nödvändigt. Alla väl fungerande samhällen har sysselsättning som gemensamt ”rött snöre”, behovet av att bygga bostäder blir således kvittot på ett fungerande samhälle i någon mån, dock är tron på att bara ”hönan finns så kommer ägget” en kraftig förenkling. Det optimala samhället har balans i sin tillgång/ efterfrågan och allt har sin utgång i arbete. Bostad inom central city fyrkant är och har i all tid varit begränsad i alla tillväxtstäder, saken hanteras i ett väl fungerande samhälle genom de krafter som styr tillgång och efterfrågan (marknadskrafter) vad gäller b l a boende så anser vissa att området skall regleras och således undantas de regler vi i övrigt formulerat vårt samhälle på.
    Omständigheter som omöjliggör eller försvårar för den enskilde företagaren kommer aldrig att skapa
    balans således blir frågan byggande en sak för den som anser att ”allt åt alla” skapar förutsättningar
    för ett byggande av de bostäder/infrastruktur Sverige/Umeå saknar. I mkt blir detta ett val av samhällsystem, ingen kan väl undantas vetskap i det faktum att Umeå i stort aldrig styrts av annat
    än regleringar i dessa grundläggande frågor, Bostaden heter det kommunägda bolag som i all tid varit/är/ kommer att vara garanten i frågan bostad detta oavsett din eller min åsikt i fenomenet.

  3. Greger Knutsson

    Du har så rätt i din blogg, för att få Umeå att fortsätta att växa så behövs att vi ser till att hela kommunen har möjlighet att utvecklas, inte bara 5 km staden. Vi kan konstatera att många, speciellt unga har svårt att få ett boende som man har råd med i den centrala delen men som har möjlighet att hitta bostäder i ytterkanterna. Jag citerar dig där du säger Vi behöver ett Umeå som behöver en politik som värdesätter VALFRIHET, TILLVÄXT och FÖRETAGANDE. Det gäller då också att se till att de som valt att bo på landsbygden inte skall motarbetas av den styrande majoriteten att leva och utvecklas i den miljö man använt sin VALFRIHET för att bo i. Detta gäller kommunikationer, skola och övrig service.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.