Vad f-n är detta? Överväger regeringen att helt stoppa bl.a. Västra Länken?!!

Vad f-n är det för nyhet på SVT Västerbottensnytt ikväll torsdag? Bygget av Västra Länken kan vara i farozonen, dvs sista etappen för ringleden runt Umeå.

Regeringen har plötsligt gett Trafikverket i uppdrag att se över ett 20-tal objekt i den nationella planen som ännu inte börjat att byggas, däribland den Västra Länken i Umeå, ”utifrån de åtgärder som är nödvändiga för att minska koldioxidutsläppen från transportsystemet.” Märklig definition i sig, då Västra Länken är en etapp som ska byggas i ett i övrigt färdigt ringledssystem runt Umeå.

Nu ska Västra Länken granskas på nytt, utifrån nya aspekter. Det vore ju fullständigt SKANDALÖST om man efter alla förseningar i det här projektet, nu gör halt permanent! Trafikverkets representanter verkar vara förvånade över det nya påbudet.

Är det Miljöpartiet som lyckats tvinga Stefan Löfven (S) till dessa tokigheter? Eller tycker även regeringens socialdemokrater att det här är en god idé?

 

Efter många motgångar med arbetet för Umeås ringled kom som ni minns år 2008 det efterlängtade beskedet från Alliansregeringen: Umeåprojektet fanns med i närtidssatsningen, och hela trafiksystemet med ringled skulle vara färdigbyggt år 2013. Glädjen var total.

2/3 av systemet är numera färdigt, men den allra viktigaste delen – Västra Länken – återstår.

Problemet är sedan tidigare att byggandet av Västra länken är rejält försenat, och väntades tills idag vara färdig först år 2021.

Varje månad som går utan att Västra Länken färdigställs, innebär förlorad tid för arbetet med att förbättra luftkvaliteten i centrala Umeå. Varje månad som går utan en färdig ringled innebär också en allvarlig hämsko för Umeås tillväxt och utveckling.

Det här måste vi snarast få mer klara besked från regeringen. Hur tusan har de tänkt när de gav detta nya direktiv till Trafikverket?!?

6 kommentarer

 1. Tobbe

  Det är väl inte givet vad de kommer fram till.
  Det kan väl lika gärna bli att det bästa är att bygga den fast med det inre kortare alternativet som ger mindre utsläpp, mer avlastning i centrum och att fler väljer den vägen istället för att köra genom centrum eller andra längre vägar.
  Om de är vettiga väljer de det alternativet och inte det alternativ som vår fenomenala uppsättning kommunpolitiker förespråkat emot invånarnas vilja (enligt undersökning i Umeåtidningen).

 2. Lars

  Problemet Anders, är inte trafikverket. Problemet är Umeås politiker. Det är uppenbart att det är Ni politiker som vill att västra länken ska byggas öster om prästsjön. Det är nämligen en dragning som inte är samhällsekonomiskt lönsam, inte ger en bra trafikavlastning från centrum eller fördelar för miljön. Det är bara politiker som kan föreslå något så dumt. Trafikverket är antagligen för att bygga vägen i ett inre läge – men känner sig tvingade av kommunen att föreslå en sämre lösning. Allt för att ni politiker vill bygga några hus där vägen annars skulle gå. Men den inre dragningen i tunnel innebär inget hinder för Er kära ”stadsutveckling”. Det är positivt att projektet nu ska prövas igen. Hade så inte skett hade det ändå troligtvis stoppats längre fram eftersom det inte uppfyller väglagens krav. Om nu Umeås politiker tänker till – så kanske vi kan få en effektiv trafikavlastning av centrum, ett vägnät som inte innebär 1000-tals extra kilometer bara för att ta sig runt staden men som ändå medför få intrång och olägenheter för de boende.

  -ANDERS, TÄNK……..TUNNEL!

 3. Christer

  Fakta: Västra länken kommer (om den byggs) försämra luftkvalitet, öka buller och förstöra värdefull natur. Dessutom kommer biltrafiken enligt flera bedömare att öka totalt sett och därmed bidra till ökade klimatförändringar. Tack och lov att det finns ansvarsfulla politiker som prioriterar klimat, miljö och hälsa före så kallad ”tillväxt”.

 4. Stefan

  Denna översyn kommer utifrån ett beslut som är blocköverskridande, så börja din ilska med att ringa dina partikamrater, framförallt Edward Riedl, för dom har varit helt med på detta. Men det visste du kanske redan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.