Trots att inget beslut är taget om storregion – Region Västerbotten avsätter ca 5 miljoner kr till förberedelser!

Vid dagens arbetsutskott med Region Västerbotten beslutade ett oenigt arbetsutskott att avsätta omkring 5 miljoner kr de kommande åren, för att förbereda arbetet inför en eventuell ny storregion. Pengarna ska användas till olika insatser, då Region Västerbotten har ansvaret för att driva sekretariatet för arbetsgruppen Regional Utveckling som förberedelse. ”Detta innebär ett ansvar att arbeta samman regionerna i arbetsgruppen för området Regional utveckling, men också att stödja arbetsgruppens särskilda ansvar för samverkan med övriga arbetsgrupper.”

Moderaterna och Liberalerna (jag och Nicke Grahn) röstade för ett avslag, och reserverade oss mot beslutet.

Att börja avsätta stora summor pengar från länets projektmedel till arbetet med att förbereda en storregion – som riksdagen ännu inte har tagit ställning till – är inte rimligt! I den mån något måste göras, så får det tas inom befintlig ram. Regeringen har ju inte ens lagt en proposition i frågan. Däremot har en majoritet i riksdagen uttalat att befolkningen måste tillfrågas innan ett sådant beslut fattas i riksdagen. Men inget av detta verkar spela någon roll för Socialdemokraterna m.fl.

Det vore klädsamt om Socialdemokraterna avvaktade med att avsätta miljontals projektpengar på arbetet med en storregion, innan de ens vet om det finns en teoretisk majoritet i riksdagen för det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.