Inte acceptabelt att försöka lägga munkavle på Umeå kommuns anställda! Kommunen vill hindra anställda att öppet kritisera sina chefer, att berätta om sin arbetssituation, arbetsmängd m.m.

Jag upphör aldrig att förvånas. Men tyvärr blir det oftare och oftare man numera får lägga pannan i djupa veck.

Umeå kommun låter just nu alla sina omkring 11 800 anställda genomgå en internetbaserad kurs om IT-säkerhet. Inget kontroversiellt i det och på många sätt välbehövligt. För Umeå kommun är det viktigt att alla anställda har god insikt i säkerhet på internet, och hur man undviker att lösenord blir kapade etc.

Men i den senaste delen – om sociala medier och vad man ska akta sig för – som nyligen skickades ut till alla anställda liksom politikerna inom Umeå kommun, så anser jag att man har passerat anständighetens gräns och jag ifrågasätter starkt om det är lagligt. Jag betvivlar att någon av kommunens jurister har fått titta på den här utbildningen innan den drog igång.

Mycket är ju rent sunt förnuft och att man använder sitt goda omdöme. På sociala medier liksom i andra sammanhang. Så långt inget konstigt.

Men jag reagerade starkt på vissa delar i den senaste ”utbildningsdelen”. Offentligt anställda har ju som de flesta borde känna till en odiskutabel rätt till yttrandefrihet och meddelarfrihet enligt lagen.

Vi har som myndighet ingen rätt att varken direkt eller indirekt försöka påverka de anställda att inte ge uttryck för detta. Inte heller i sociala medier. Vi kan reglera sådant som användandet av sociala medier under arbetstid, men utanför arbetstid är det faktiskt fritt fram att skriva om jobbet om man känner för det – undantaget sådant som är sekretess och ligger under tystnadsplikt. På samma sätt som man får skriva om det i en insändare, tala med massmedia etc. Men självfallet utgår vi ifrån att de anställda använder sitt goda omdöme i alla sammanhang kopplat till jobbet. De finns ju massor av situationer som inbegriper andra individer – elever, barn, arbetskamrater mfl  – som självfallet inte ska hängas ut på sociala medier av anställda. Det fattar ju de allra, allra flesta. Så resonerar i alla fall vi moderater.

Bland det jag reagerade på i råden från Umeå kommun var att de anställda inte bör skriva om deras arbetsmängd och dylikt på sociala medier. Så exempelvis en anställd inom äldreomsorgen ska inte kunna skriva att det är oerhört mycket på jobbet just nu. Varför ska hon/han inte få göra det??

Likaså vill inte Umeå kommun att de anställda på sociala medier ska skriva om och när de åker på semester (!?). Jag hade kunnat förstå om rådet kom ifrån försäkringsbolag eller polisen, kopplat till rädsla för inbrott etc. Men varför ska Umeå kommun som arbetsgivare lägga sig i om en anställd lägger ut att familjen är på semester? Vad blir i så fall nästa steg? Ska man inte längre som anställd kunna berätta på facebook att man ska gå och se hockey, fotboll, bio, opera….eller vad som helst? Men kanske den viktigaste frågan – vad har Umeå kommun med de anställdas privatliv att göra?

Avslutningsvis den fråga som ställdes på vad man bör göra om en anställd kollega kritiserar en chef på sociala medier. (Ha i bakhuvudet att en kommun inte får enligt lagstiftningen, direkt eller indirekt, försöka begränsa de anställdas yttrandefrihet i tal eller skrift).

Jag testade för skojs skull att svara att man ska trycka på ”gilla”. Då kommer svaret, att det är fel svar. Rätt svar är svar 3, nämligen att prata med kollegan om att det här inte är bästa stället att kommunicera den här typen av påståenden. Så lite kuriosa är att jag som kommunalråd inte får godkänt i denna del av internutbildningen. Det kan jag leva med.(Se bilden nedan)

Jag är ingen jurist, men efter att ha läst SKL:s juridiska PM om närvaro på sociala medier, så tycker jag att den här delen av utbildningen strider mot svensk lagstiftning. Vi får ju inte på något sätt försöka stoppa anställda för att ge uttryck för sin mening eller uppfattning kring jobbet. Frågan om lämpligheten i agerandet är däremot en helt annan sak.

Umeå kommuns ”öppenhet och transparens” har på senare tid ifrågasatts. Men den här sista utbildningsdelen – med pekpinnar som syftar till att stoppa anställda från att använda sig av sin lagstadgade yttrandefrihet – så har man verkligen gått över gränsen för vad som är lämpligt och ok.

Jag kommer att agera så att frågan kommer upp på nästa kommunfullmäktige i slutet av januari. Jag betvivlar som sagt starkt att kommunens jurister har gett ok för formuleringarna i denna del av utbildningen. Likaså undrar man ju om det är Umeå kommun själv som utformat utbildningen, eller om den är inköpt av något externt företag.

Hur som helst har det då passerat gränsen för vad som är acceptabelt.

7 kommentarer

  1. Jan Sjöström

    Hej.
    Med ”kommunen” förutsätter jag att ansvarig är kommundirektör.
    Meddelar frihet är en del av yttrandefrihetslag och kan under ingen
    omständighet varken reduceras eller villkoras i allmän myndighets
    instruktioner eller s k policy (undantag gäller i fråga om sekretess)
    Att Umeå kommuns förvaltningsledning nu ser sig tvungna att
    reglera/styra information är i allra hösta grad lagvidrigt och kan ända
    i regelverk som hanteras via B r b.. Forts följer antar jag, oavsett starkt
    av dig/er att i vart fall se skäl att hantera saken i offentlighet

  2. Maria

    Bra om detta kommer fram i ljuset! Jag har som anställd genomfört alla ”utbildningstillfällena” som skickats till min mejlbox och har funderat över hur detta sätt att jobba på stämmer överens med kommunens värdegrund ”MÖTS” som ofta lyfts av vår ledning i kommunen…?
    Dessutom registreras det digitalt att man genomfört dem och jag antar att de personliga ”rätta eller felaktiga” svaren även registreras?
    Det finns en del att jobba med här för att visa att man har tillit och öppenhet i sin personalpolitik. Som politiker borde ni ju ändå ha något att säga till om angående attityden som förmedlas till anställda, ni som har yttersta arbetsgivaransvaret…?

  3. Leif

    Dina älskade arbetsgivare får ju lägga munkavle på sina arbetstagare, så varför inte kommunen? Inte ha någon dubbelmoral nu, hur skall det vara tycker du?

    Om du tycker att ingen munkavle, kommer du isåfall jobba för att arbetsgivarna inte får lägga munkavle på sina arbetstagare?

  4. Vårdarbetare Umeå

    Tack! Jag har själv blivit rådd av chef och kommunens personalfunktion att inte använda min yttrandefrihet. Vad som sker på min arbetsplats upplever jag ska ”mörkas” till varje pris så inte media, vårdtagare, föräldrar till vårdtagare, företrädare mfl ska tappa förtroende för verksamheten. Men om vårdtagare inte bemöts på ett bra sätt och far illa dagligen anser jag att människor har rätt att veta. Jag anser också att jag har rätt att dela med mig, tex i media. Självklart utan att bryta sekretess och tystnadsplikt. Jag har av chef och personalfunktionen blivit tillsagd att jag troligen aldrig mer kan arbeta där jag arbetar idag om jag delar med mig. Detta på grund av att de anser att jag inte beter mig professionellt om jag talar med t ex media. Jag å andra sidan anser att jag absolut är professionell när jag bryr mig om mitt arbete och personerna jag arbetar med. Dock törs jag inte tala högt om detta för då förlorar jag jobbet. Undrar hur vanligt detta ”mörkande” är inom kommunen? Skulle kunna skriva mycket mycket mer. Hör av dig om du är intresserad.

  5. Erik

    Det är bra att du reagerar, men reaktionen på det hela måste bli att Umeå Kommun skickar ut ett meddelande till alla anställda, (med krav att det också anslås på arbetsplatsen) hur lagstiftningen ser ut så alla vet vad som gäller dvs. att vi har rätt att kritisera vår arbetsgivare, vända oss till media osv.

    Det skulle vara intressant att veta vem som ligger bakom utbildningen. Något säger mig att varken proffs eller jurister tittat på detta.
    Nivån på det hela och själva utformningen får mig att tro att det är någon ”projektarbetare” (dvs. en tidigare chef som bedömts olämplig och placerats om som suttit och ägnat senaste året åt denna ”utbildning”.) Men det är säkert bara en elak spekulation från min sida 😉
    Det skulle ju också kunna vara från IT-enheten på Umeå Kommun som fått användning av sina julklapp…förlåt utbildningsredskap, när de gjort denna ”utbildning”.

  6. lars rejnus

    Hej
    Har nyligen varit med på en kommundag om Mänskliga rättigheter. Här fick vi veta (om vi inte visste det förut) att vi har ett viktigt 250-års jubileum i år. För vad? Jo, tryckfrihetsförordnignen och offentlighetsprincipen.
    Vårt sätt att som medborgare kunna sätta emot en stat, en kommun från att yttra oss över oegentligheter som vi kan se och får kännedom om!
    Principen i USA innehåller dessutom rätten att försvara sig med vapen i hand mot överheten.
    Mvh Lars

  7. Pingback: Utbildning ger frågor som behöver svar | Veronica Kerr (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.