Stoppa Socialdemokraternas förslag om ny flygskatt!

 

Nu verkar tyvärr S/MP-regeringen gå vidare med förslaget om införandet av en ny flygskatt. Det uttalade syftet är att få färre att flyga i Sverige. Infrastrukturministern presenterade idag regeringens nya flygstrategi och en del i detta är en flygskatt. Det ska helt enkelt bli dyrare att flyga.

För Umeå – och hela Umeåregionen – är goda flygförbindelser till Stockholm och vidare ut i världen A och O.  Det finns kritik gällande de utsläpp som flyget medför. Flygtrafiken idag svarar för omkring två procent av de globala utsläppen av koldioxid enligt FN:s internationella klimatpanel. Men lösningen är inte att begränsa flygandet. Goda flygförbindelser är ett måste för en modern stad. Jag tvekar inte en sekund i att vi måste arbeta för att utveckla Umeå Airport ytterligare. Det pågår ett utvecklingsarbete för att minska flygets negativa påverkan på miljön, från såväl flygindustrins som flygforskningens. Flygplanen idag släpper ut betydligt mindre än tidigare generationers flygplan, och flygbranschen räknar med att till år 2020 kunna utveckla plan som kraftigt reducerar utsläpp och buller. Lösningen heter alltså forskning och teknikutveckling.

Flyget är en viktig pusselbit och förutsättning för Umeå – och nationellt även Sveriges – tillgänglighet och tillväxt. Det gör också Umeå till en mer attraktiv plats att bo på.

Så riksdagen borde rösta nej till förslaget om flygskatt! Ett av obeskrivligt många goda skäl till varför det vore bättre med Allianspolitik i Sverige.

5 kommentarer

  1. Oberoende Politisk Bedömare

    Varför ska flyget inte betala skatt när alla andra transportmedel betalar massor med skatt?

    Varför ska just flyget särbehandlas?

  2. Tomas

    Det är väl bara att sätta samma punkskatt på fossilt kol för alla sektorer och vara nöjd? Så kan Marknaden lösa det hela om nu flyg är så fantastiskt. Om M är ett liberalt parti så borde det vara en solklar hållning, mot nuvarande situation där flygfotogenet är kraftig subventionerat

  3. Tobias

    Det finns ett problem i att utvecklingsarbetet för alternativa drivmedel till flyget går för långsamt.

    I bra många år har vi hört att ”vi måste göra något nu” men det är mycket snack. Flygskatten är att gå från ord till handling. Det är möjligt att vi i framtiden får se biodrivmedel till flyget, men vi är inte där ännu.

    Alla sektorer är givetvis snabba med att avfärda skatter eller andra styrmedel som försvårar den eviga tillväxten. ”En bråkdel av problematiken” heter det. Faktum kvarstår att flyget fortfarande är ett av de sämsta sätten att transportera sig på ur miljösynpunkt.

    Jag hoppas att en flygskatt kan få folk att tänka efter en extra gång innan de väljer transportmedel. Sedan skulle man kunna diskutera regionala skillnader i skattens storlek, men det viktiga är att skatten införs som en markör för vilka transportsätt som bör främjas. Och visst har gemene man råd med de extra kronor skatten skulle innebära, det är nämligen ingen stor skatt.

  4. Patrik

    Hej Anders.

    Flygskatt är bra OM den genomförs på internationell nivå. Blir det bara Sverige som inför den gör den ingen skillnad för miljön bara en fördyring av levnadskostnaderna i vårat avlånga land.
    Jag tycker att det femte jobbskatte avdraget var ett riktigt självmål som bidrog till alliansens förlust vid senaste valet men detta är värre.

    Med vänlig hälsning

    Patrik

  5. Tobias

    Det går att hänvisa till att flygtrafiken utgör en liten del av problematiken, men faktum kvarstår att flyget är ett av de sämsta sätten att transportera sig ur klimatsynpunkt.

    Moderaterna vurmar för att vi ska köra på som vanligt, in i kaklet. Den eviga tillväxten är räddningen. På vägen dit håller vi tummarna för att forskning och teknikutveckling är lösningen.

    Det är en politik som gynnar primärt gynnar egoism och kapitalism. Just nu kan jag bara hitta obeskrivligt många skäl till att aldrig någonsin rösta på Moderaterna eller liknande parti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.