Sunt förnuft – flum: 1 – 0

Kommunfullmäktige i Umeå beslutade just att avslå en motion från Feministiskt Initiativ om att de kommunanställda ska benämnas ”tjänsteperson” istället för ”tjänsteman”. Bra så.

Trevligt att sunt förnuft ibland får råda. När vi hade uppe ärendet i KSAU var ju ställningstagandet från vissa partier på ett annat sätt – vi moderater var tydliga med vårt avslagsyrkande –  men jag välkomnar att även Socialdemokraterna nu ville avslå motionen.

Såväl ordet ”tjänsteman” som ”tjänsteperson” är numera korrekta att använda i det svenska språket. Det här är ingen stor fråga – det är ingen dramatik i detta. Men denna motion förordar att endast en synonym – ”tjänsteperson” – ska få användas inom Umeå kommun.

Ingen av våra ca 11 900 anställda ska således längre få använda ordet ”tjänsteman”, trots att det är en lika korrekt språklig beteckning som ordet ”tjänsteperson”.

Från Moderaterna tycker vi att fler borde försöka använda sunt förnuft. Låt våra kommunanställda använda vilken synonym de vill – kommunfullmäktige är inte rätt forum att använda som språkdomare. Ska vi verkligen ta enskilda politiska beslut i kommunfullmäktige om vilka av alla KORREKTA synonymer som fortsättningsvis ska få användas i kommunala handlingar?

Det skulle kasta ett löjets skimmer över kommunfullmäktige. Så jag välkomnar att en majoritet i Umeå kommunfullmäktige beslutade att avslå motionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.