Fullmäktiges arbetsformer fungerar inte…..

I skrivande stund är klockan ca 16.50. Kommunfullmäktige började kl. 09.00 idag. Vi har ännu inte hunnit påbörja någon av de 12 interpellationerna eller för den delen någon av de 13 enkla frågorna (varav många är från januari-sammanträdet, då inte en enda fråga hann behandlas). Och KF bryts som vanligt kl. 18.00.

Det är alltså högst osäkert om vi ens hinner diskutera någon av dessa idag. Vi får väl se.

Detta är ett allt värre problem som fördjupats under denna mandatperiod, inte minst för oss i oppositionspartierna som därmed går miste om de instrument som frågor och interpellationer faktiskt utgör. För egen del har jag en enkel fråga (Umeå kommun syn på de kommunanställdas yttrandefrihet på sociala medier) som jag lämnade in i början på januari. Den kommer inte att hinnas med nu och blir liksom många andra inaktuella.

Ett bekymmer på senare år är att alla debatter blir så oerhört långa i kommunfullmäktige , då många partier väljer att skicka upp hur många ledamöter som helst i samma ärende. Gång efter gång. Det står dem naturligtvis fritt att göra så, men det försämrar för kommunfullmäktiges sätt att fungera.

Fortsätter det så här, så måste man antingen förlänga KF-sammanträdet varje gång till kl. 24.00, alternativt köra tvådagarssammanträden. Och det i sig är ju inte vettigt, för det leder endast till fördyringar och kommer ju inte att ändra några beslut i sak. Bara för att partierna inte har förmåga att ha interndisciplin i respektive fullmäktigegrupp. Eller för den delen att hålla sina anföranden korta och koncisa.

Det måste bli ändring detta.

4 kommentarer

  1. Pingback: Jag håller med Ågren! | PEDER WESTERBERG LIBERALERNA

  2. Lennart Holmlund

    Jag håller med dig fullt ut men ni måste enas på gruppledare nivå hur ni vill ha det. Jag skulle kunna tänka mig samma system som i riksdagen. De i Umeå har blivit allmän politiska debatter som skenat utanför ämnet och en del partier skickar upp hela sin KF Grupp. Jag har tagit upp detta flera gånger men man måste göra något åt det. Vet inte vilka som får gå upp i Riksdagen med det är bara att hämta hem eller fråga Sällström. Det viktiga är att interpellanten sätts i centrum och inte alla pratkvarnar som stiger upp igen. Som sagt ni måste lösa detta på gruoolrdar nivå och inte låta presidet ha all makt. Det har blivit värre än någonsin

  3. Fredrik Nylén

    Att ärenden ska beredas i nämnder måste alla partier vara medveten om, med andra ord så måste varje parti ta detta ansvar. Görs inte det, ja då menar jag att det partiet försatt sina chanser att påverka ärendens utformning och formulering. Det tillhör god mötesordning, oavsett nivå på möte, att 1) komma förberedd, 2) vara beredd att se till att förslag är klar i tid och 3) skicka ersättare ifall man själv inte kan gå på mötet.

    Att inte vilja/har lust/har tid är enligt mig inte godkända ursäkter för att ärenden inte bereds ordentligt. Så klart kan t ex VAB/dödsfall eller dylikt inträffa men inte varje möte i kommunens nämnder. Detta sänder signaler till vi medborgare att kommunens politiker inte gör nåt, vilket i sin tur spär på förakt mot er politiker.

    Jag förstår att små partier inte har samma antal människor som sitter i nämnder, ordinarie eller ersättare, men då måste man prioritera menar jag. Kan man inte närvara på alla möten, ja då måste jag välja bort något och så klart får man då försvara sig gentemot sina väljare varför man inte är på plats, men det ska inte behöva gå ut över kommunfullmäktiges möten.

  4. Kim

    För mycket snack och för lite verkstad. Är det inte det politiker gjort sig kända för? Prat, prat, prat. Ofta för sakens skull.
    Förvånansvärt många av de politiska möten jag varit på kommer deltagarna alldeles för dåligt förberedda och kan sedan älta samma sak varv på varv fast det uppenbart inte ändrar något. Ibland får man konstatera att man tycker och tänker olika och gå vidare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.