Vilket svek! S, MP och V röstade ja till ny flygskatt

Socialdemokraterna sviker norra Sverige. Idag behandlade vi i styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) remissförslaget om att införa en flygskatt i Sverige.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ställde sig positiva till förslaget om flygskatt, medan vi inom Alliansen ville avstyrka förslaget till flygskatt. Vi förlorade voteringen med 10-11. Även Sd röstade nej till förslaget.

S/MP-regeringen verkar alltså gå vidare med förslaget om införandet av en ny flygskatt. Det uttalade syftet är att få färre att flyga i Sverige. Infrastrukturministern presenterade tidigare i år regeringens nya flygstrategi och en del i detta är en flygskatt. Det ska helt enkelt bli dyrare att flyga.

För Umeå – och hela Umeåregionen – är goda flygförbindelser till Stockholm och vidare ut i världen A och O.  Det finns kritik gällande de utsläpp som flyget medför. Flygtrafiken idag svarar för omkring två procent av de globala utsläppen av koldioxid enligt FN:s internationella klimatpanel. Men lösningen är inte att begränsa flygandet. Goda flygförbindelser är ett måste för en modern stad. Jag tvekar inte en sekund i att vi måste arbeta för att utveckla Umeå Airport ytterligare. Det pågår ett utvecklingsarbete för att minska flygets negativa påverkan på miljön, från såväl flygindustrins som flygforskningens. Flygplanen idag släpper ut betydligt mindre än tidigare generationers flygplan, och flygbranschen räknar med att till år 2020 kunna utveckla plan som kraftigt reducerar utsläpp och buller. Lösningen heter alltså forskning och teknikutveckling.

Flyget är en viktig pusselbit och förutsättning för Umeå – och nationellt även Sveriges – tillgänglighet och tillväxt. Det gör också Umeå till en mer attraktiv plats att bo på.

Så riksdagen borde rösta nej till förslaget om flygskatt! Ett av obeskrivligt många goda skäl till varför det vore bättre med Allianspolitik i Sverige. Men oerhört upprörande att Socialdemokraterna så tydligt sviker norra Sverige.

3 kommentarer

 1. Tobias

  Moderaterna motsätter sig flygskatten. Och vägslitageskatten. Och köttskatten. Istället håller man tummarna för att saker och ting löser sig, kanske om det forskas mer på området. Det är inte direkt någon handlingskraftig politik att hoppas på att teknikutveckling är lösningen, och under tiden köra på som vanligt.

 2. Anders

  Men Anders.

  Du har flera gånger berättat hur fel detta är, kan du istället berätta i kronor och ören hur mycket detta drabbar medelsvensson i fördyrade biljetter, då är du trovärdig.

  Anders här också.

 3. Janne

  Hur mycket av flygskatten kommer verkligen att tillföras miljöområdet eller blir det som vanligt att S, MP och V kommer att lägga dessa pengar på att finansiera ensamkommande eller låter helt enkelt pengarna försvinna in i tomma intet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.