Sluta att motarbeta Brännbollsyran!

Nog är det väl förbannat märkligt att Umeå kommun år efter år försöker sätta krokben för vår mest uppskattade årligen återkommande festival i Umeå – Brännbollsyran. Nu vill Socialdemokraterna, Vänsterpartiet m.fl. som en blixt från klar himmel neka festivalen serveringstillstånd!?!

I dagens Folkbladet kan vi läsa att Individ- och familjenämnden har tagit ställning för att Brännbollsyran ska nekas serveringstillstånd i samband med arrangemanget 1-3 juni. Endast Moderaternas Igor Jonsson röstade för att de skulle beviljas tillstånd. Trots att ärendet bara gällde ett utökat tillstånd dagtid, så beslutade nämnden att förorda att man inte ska få ha någon försäljning överhuvudtaget. Nu går ärendet vidare till Miljö- och Hälsoskyddsnämnden för slutgiltigt beslut.

Brännbollsyran lyckas nå nya höjder varje år, med publikrekord år efter år. De har haft en mycket bra utveckling. Vid starten år 2013 (7000 biljetter), sedan år 2014 (12000 biljetter), år 2015 (13000 biljetter) och 2016 nytt rekord med 15000 biljetter! Bra artister, rekordpublik och god stämning. För att få en uppfattning om antalet sålda biljetter kan man jämföra med andra evenemang som genomförts i Umeå, exempelvis Nordic Rock (6000 biljetter), UxU (4500).

Det här arrangemanget är mycket viktigt för hela Umeå – fantastiskt bra för besöksnäringen när många kommer hit från andra kommuner och andra delar av landet. Ändå försöker Socialdemokrater och Vänsterpartister gång på gång sätta krokben för arrangemanget

Är Brännbollsyran helt enkelt för framgångsrika för Umeås ledande vänstergarnityr? Vänder sig Brännbollsyran till ”fel” målgrupper? Vad är problemet?

Självklart ska Brännbollsyran beviljas serveringstillstånd!

4 kommentarer

 1. Urban Bengtson

  Kom ihåg att Brännbollsyran skapades för sporten brännboll och festandet var annanstans, bl a Fysikgränd. Sedan kom musikfester och nere på kajen. Nu heter det Yran och än mer musik och med alkoholsdervering inne på stängslat festivalområde på campus.

  Nu vill Yranarrangörerna in med alkoholservering på den allmänna platsen Mariehemsängarna och utvidga tiden, dvs på dagarna. Så det är detta som är problemet, vi är många vuxna med barn och barnbarn som vill ha folkfesten för alla, inte festandet för en del och som vill få fritt för det på sportområdet.

  Blir nästa steg att ha alkoholservering på läktarna med staket av något slag vid Udominates matcher i basket, fotboll för UIK:s damer, på Björklövenmatcher och innebandy på IKSU-hallen? Läs en klok insändare nu av Blå Band-företrädare om ny ansökan och för Yranfesten på campus, då behöver inga besökande till den oroas och inte besöksnäringen heller.

  Med denna markering från en klar majoritet i Individ- och familjenämnden (utom M) kan det vara dags att syna nästa alkoholansökan, den för relaxen och slutna sällskap i badbygget. Där är det direktgenomgång mellan relax och bad/simning med närhet och risk för störningar.

  Låt barn/ungdomar slippa krocka med myndigas festande med alkohol, vare sig det gäller idrottsarenor i centrum eller på Mariehemsängarna, det vinner Umeå på!

 2. LeBe

  Nog är det förbannat konstigt att du inte kan skilja på utskänkningstillstånd vid spelplanerna dagtid och festen på kvällen.

 3. Anders Giunti

  ”M.fl.” skriver du. Skulle ju vara ärligare att skriva att samtliga partier utom Moderaterna var överens i frågan. Så att beskriva det som att det skulle vara någon form av vänsterprojekt blir ju löjligt.

  Som besökare uppskattar jag att det inte är någon servering dagtid. Har fått nog av dylikt på fotboll och hockey. Bara för att ett arrangemang är framgångsrikt sätter inte likhetstecken med att man ska ha serveringstillstånd för alla dygnets timmar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.