Kommunalt härbärge?

Läser i dagens VK att Umeå kommun ska ordna ett kommunalt härbärge för utsatta EU-medborgare. Ok, det var ju onekligen en nyhet.

Nej, nej, nej. Var har detta beslut tagits??

Det är inte ett kommunalt ansvar att ordna boende för tiggare.

Detta var dessutom slutsatsen i den rapport som den nationelle samordnaren presenterade i sin rapport föregående år. Det är också den linje som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) framfört – det är individens eget ansvar att finansiera och ordna sitt boende under de tre månader man har rätt att vistas i landet, om man inte har jobb eller studerar. Det är också den linje som vi moderater tydligt har drivit i Umeå.

Nu är frågan högaktuell i Umeå igen. Tydligen har nu även Svenska Kyrkan landat i slutsatsen att de inte längre ska erbjuda boende åt EU-migranter. Ok. Men VEM har sagt att Umeå kommun ska överta ansvaret att erbjuda härbärge för EU-migranter?

Det är viktigt att vi politiker är tydliga. Det är inte kommunens ansvar att ordna och finansiera boende, skolgång eller annat under den korta tid man som individ utan uppehållsrätt vistas i Sverige.

Inte heller är det kommunens uppgift att ordna fram någon form av kommunala campingar för tiggare. Skulle vi göra det skulle vi samtidigt ge klartecken för etablerandet av kåkstäder inom Umeå kommun och det kan aldrig bli aktuellt. Om föreningar eller privatpersoner vill ordna boende åt s.k. EU-migranter så är det ju deras sak, men de kan inte räkna med att kommunen ska finansiera det. Det kommer inte på fråga.

Det ÄR och har varit Moderaternas linje i Umeå.

3 kommentarer

  1. Basic Rules

    Håller med till 100 %, kommunens resurser ska INTE då till dessa ändamål !
    Totalt vansinne att vi skattebetalare ska ta även detta.

  2. lajla

    Det är entrepenörerna som vill ha kvar utsatta eu medborgare men som brukligt varit och är ska kommunen betala och de ska skörda. Kommunen kommer starta ett härbärge för i den här stan är det inte politikerna/folket som bestämmer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.