Mer kameraövervakning

Vi måste göra allt för att Umeå ska vara en trygg plats. Alla ska kunna gå hem om natten utan att behöva känna oro när de går på dåligt upplysta gång- och cykelvägar. En väl genomtänkt ljussättning utmed gång och cykelvägar är mycket viktigt. Moderaterna anser att en ren och välstädad kommun ökar tryggheten. En ordentlig insats behövs även fortsättningsvis för renhållning och klottersanering. Inga försök med klotter- eller graffittiväggar ska påbörjas i kommunal regi. Noll-tolerans skall råda.

I senaste Unga-enkäten i Umeå uppger en stor andel tjejer i åldern 13-18 år att de känner sig otrygga när de går hem ensamma på kvällen. 39 procent är rädda för att bli misshandlade eller våldtagna när de går hem, och det är en kraftig försämring på några år. Jämställdhetsfrågor ska prioriteras i det kommunala arbetet. Ingen kvinna eller man ska behöva känna sig rädd för att bli utsatt för våld. Samarbetet med kvinnojourer/kvinnohus och polisen ska utvecklas. Enkla trygghetshöjande insatser bör utökas.

Moderaterna i Umeå driver frågan om att införa kameraövervakning på en rad platser. Kameraövervakning är motiverad utifrån både en trygghetsaspekt och en möjlighet att motverka brottslighet. I Umeå finns goda exempel på hur brott förhindras med hjälp av övervakningskameror – på de skolor där man numera har kameraövervakning av fasaderna så har skadegörelse i form av fönsterkross och klotter upphört. Likaså har alla bussar i kollektivtrafiken utrustats med kameror.

Nu är det hög tid att ta nästa steg och införa kameraövervakning av platser som Rådhustorget och Vasaplan där många våldsbrott sker, men även andra platser kan bli aktuella. Det finns många sätt att göra otrygga platser tryggare – och här kan ett helt batteri av åtgärder från de sociala till dem som rör den fysiska miljön komma ifråga – men ibland kan uppsättandet av en övervakningskamera vara nödvändigt för att höja säkerheten. Vetskapen om att man riskerar att fastna på bild har en avskräckande effekt och kan därför förhindra allt från skadegörelse till grova våldsbrott.

2 kommentarer

  1. thedoctor

    Hej Anders!

    Kan du tänka dig att sätta upp kameror i bussfilerna på Skolgatan och Storgatan för att motverka den brottslighet som begås av förare av privatbilar och även andra fordon som inte har rätt att vistas där? Detta problem har ökat lavinartat de senaste åren och utsätter mängder av trafikanter för fara och det sinkar dessutom kollektivtrafiken vilket riskerar att människor missar anslutningar och tider de har att passa. Inte minst i korsningen Storgatan/Östra Strandgatan har ett antal ganska otäcka olyckor hänt de senaste åren. Även korsningen Storgatan/Fabriksgatan är en mycket farlig korsning och det är mer regel än undantag att bilister totalt struntar i väjningsplikt och även där har det hänt några otäcka olyckor.

    Dessutom undrar jag om du är villig att i er kamp mot klottret och nedskräpning även är villig att inkorporera en kamp mot den gerillaaffischering som många företag och föreningar ägnar sig åt? Det sitter affischer och klistermärken lite överallt som inte kan vara regelmässigt uppsatta. Dessutom är man sällan särskilt intresserad av att plocka ner dem efter sig. Efter nyår och Valborg satt det kvar reklamaffischer i delar av staden i månader efter att man slutat sälja fyrverkerier till synes helt utan beivran från Umeå kommuns eller polisens sida. Många affischer fick helt enkelt desintegrera och blåsa bort genom väder och vind. Det ger intrycket av försummelse och vanskötsel. Det borde inte vara svårt att få tag på de skyldiga då kontaktuppgifterna står på affischerna.

    Med vänliga hälsningar, Patrik

  2. Olle

    Högre straffskala och fler poliser och definitivt inga kommunala klotterväggar.Finns masonit att köpa billigt för de som vill klottra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.