Brännbollsyran förtjänar att hyllas – inte polisanmälas!

Brännbollsyran är Umeås populäraste årliga arrangemang. Fjärde största festivalen i Sverige, med publikrekord år efter år. Nu senaste hela 16 000 sålda biljetter.

Men Umeå kommun fortsätter av någon outgrundlig anledning att gång på gång försöka sätta käppar i hjulet för festivalen.

Som bekant har Umeå kommun polisanmält Brännbollsyran för försäljning av alkoglass. Förundersökningen lades ned, men Umeå kommun fortsatte att driva frågan. Detta trots att alkoglass får säljas i bl.a. matbutiker som ICA, vilket också sker såväl i Umeå som i övriga delar av landet. Det behövs inget utskänkningstillstånd för detta. Folkhälsomyndigheten har också konstaterat att alkoglassen inte är ett folkhälsoproblem, och den ålderskontroll som har införts av handlare gör att försäljningen inte är ett problem. Likaså går det bra att sälja glassen på andra festivaler runt om i landet.

Men i Umeå – där gör alltså kommunen allt för att arrangörerna ska fällas i domstol.

Moderaterna i Umeå står inte bakom kommuns beslut att polisanmäla Brännbollsyran, vilket media tidigare har rapporterat om. Våra representanter i Miljö- och hälsoskyddsnämnden delar inte den uppfattning som nu drivs i domstol.

Detta agerande är rent ut sagt pinsamt, såväl som skamligt, för Umeå kommuns del.

Det här arrangemanget är mycket viktigt för hela Umeå – fantastiskt bra för besöksnäringen när många kommer hit från andra kommuner och andra delar av landet! Trots detta polisanmäls arrangören av kommunen, trots att det inte är ett problem i resten av festival-Sverige?!?

Brännbollsyran förtjänar att hyllas – inte polisanmälas!

4 kommentarer

  1. Bergis

    Välkommen till PK-landet Sverige. Där alla resurser läggs ner på att jaga folk som rumlar runt i busken med lite sex och äter glass…

  2. Andreas Sjögren

    Brännboll och yran runt omkring den är jättebra för Umeå. Konceptet har under åren har varierat och lockat mängder med besökare.
    Att regeringen nu ser över alkoglassen tycker vi är bra. Vad det innebär med att tillsätta alkohol i livsmedel och sälja detta på festivaler runt om i landet har bara sett sin början. Detta behöver vi få en likabehandling runt om i hela landet på. Att tillsätta alkohol i livsmedel är en enkel process och kan likaväl göras i korv och andra produkter.
    Jag är stolt över vår politik som går ut på att inte exponera barn och unga för alkoholen och att inte ge serveringstillstånd där våra unga, det vill säga vår framtid vistas. Vi äldre kan alltid välja var vi vill befinna oss men det kan inte alltid våra barn. Gott nytt år på dig Anders.
    Hälsningar Andreas Sjögren Socialdemokrat och ordförande Miljö och hälsoskyddsnämnden i Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.