Apropå situationen vid buss- och tågstationen i centrala Umeå

I måndags förra veckan redogjorde VK för de stora ordningsstörningarna omkring buss- och tågstationen i centrala Umeå som förevarit under lång tid nu. Bra att VK faktiskt skriver om det!

Kommunen har alltså tvingats anställa ordningsvakter för att få någorlunda ordning på situationen. Polismyndigheten har beslutat om s.k. paragraf 3-område. Det gäller Umeå centralstation, busstationen och bl.a. gångtunneln mellan dessa platser.

Bakgrunden är att en grupp på ca 35-40 “socialt utsatta” personer, de flesta s.k. EU-migranter, har stört ordningen på platserna. Stört omgivningen, skadegörelse har genomförts och stölder har även skett. Etc etc.

Jag uppmärksammade situationen redan under hösten 2016, och har även därefter skrivit om problemen. Men då fick jag rejält med kritik från visst håll, inte minst från företrädare med koppling till lokalmedia. Men jag välkomnar att VK nu skriver om problemen. Det är ju rent kriminellt agerande, och får inte gömmas undan. Tvärtom ska brottslighet beivras.

Från Moderaterna i Umeå har vi föreslagit ett lokalt tiggeriförbud. Vi löser inte problemen i Rumänien eller Bulgarien genom att uppmuntra till tiggeri i Sverige. De flesta inser numera detta. Snarast permanentar vi ett utanförskap, genom att lura människor att fortsätta komma hit – trots att man bara har rätt att vistas i landet i tre månader – när man inte har jobb eller studerar. De har dessutom själva ett ansvar att finansiera boende och övrigt under den korta tid de har rätt att vistas här.

Om detta har jag skrivit ganska mycket, men det förtjänar att upprepas. Hur många år ska vi fortsätta att ha denna situation i Umeå, och för den delen i övriga Sverige? Det är bättre om politisk ansvariga ger en tydlig signal om att det inte kommer att stöttas. Från andra delar av landet har vi dessutom fått tydliga bevis för bl.a. människohandel och prostitution kopplat till detta.

Imorgon har vi ett ärende på KSAU om att kommunen återigen ska finansiera ett härbärge för EU-migranterna, denna gång till en kostnad av 500 000 kr. Moderaterna kommer precis som tidigare att rösta nej.

6 av 10 svenskar vill förbjuda tiggeriet. Lyssna på dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.