Misstänkt vanvård på särskilt boende i Umeå

Lokalmedia rapporterar idag om misstänkt allvarlig vanvård vid ett särskilt boende i Umeå. När en man kom in för misstänkt lunginflammation till Norrlands universitetssjukhus (NUS) upptäckte personalen där att mannen uppenbarligen inte hade duschat på flera månader (!). Så får det verkligen inte gå till. Vi ska ha en hög kvalitet på äldreomsorgen – inget annat kan accepteras.

Det ska ju finnas tydliga rutiner och enhetliga kvalitetskrav, oavsett det gäller kommunala äldreboenden eller privata. Den välfärd som betalas med våra gemensamma resurser ska präglas av hög kvalitet och ett värdigt bemötande och finnas tillgänglig för alla som behöver den. Viktigt att det nu kommer fram vad som brustit och hur det ens är möjligt. Det här är både allvarligt och upprörande.

3 kommentarer

 1. Leif

  Kom igen nu Anders, du snackar ju om trygghet i Sverige osv. Om det är från ett boende som är privatägt, vilken straff skall chefen ha, den som hade ansvaret på avdelningen ha osv osv?

  Chefen, skall ju såklart fråntas allt, sättas på bar mark, företaget bör väl övergå i kommunalregi, chefen på avdelningen bör avskedas osv osv? Eller??

  Eller gäller bara hårdare straff när det kommer till människor med få riksdaler i plånboken?

 2. Bengt Eriksson

  Hej.
  Jag håller med dig att detta är hemskt. Men dra nu inga växlar på detta. Det finns nämligen lagar som hindrar personal att tvinga någon att duscha. Tvång är som bekant förbjudet.
  Och är det något som säger att personen i fråga just vägrat att gå in i duschen? Hat det vägrat, så kan personalen inte göra någonting. Samma vid matbordet. Vägrar någon äta, kan personal i te tvinga i dom maten…

  • Olle

   Om personen vägrat vård ska detta finnas dokumenterat och inte bli nån överraskning. Utan då finns det säkert i sjukvårdens journaler från sköterskas besök. Men här slog sjukvården till vilken troligen innebar att dokumentation saknats från det kommunala boendet.Är detta försumlighet bör ansvarig straffas .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.