Brännbollsyran frias om alkoglass. Bra! Det sunda förnuftet har segrat.

Läste just på vk.se att tingsrätten friar festivalarrangören Peter Arkhult (Brännbollsyran), för åtalet gällande försäljning av alkoglass under Brännbollsyran. Det går inte att bevisa att glassen såldes i berusningssyfte. Det borde rimligen säga sig själv, när man enligt uppgift skulle behöva sätta i sig 30 glassar för att uppnå berusning.

Som enda kommun i landet har Umeå kommun anmält en festival för att ha sålt alkoglass, drivit frågan till domstol och nu – som sagt – förlorat.

Brännbollsyran är Umeås populäraste årliga arrangemang. Fjärde största festivalen i Sverige, med publikrekord år efter år. Nu senaste hela 16 000 sålda biljetter. Men Umeå kommun har av någon outgrundlig anledning att gång på gång försöka sätta käppar i hjulet för festivalen.

Umeå kommun polisanmälde Brännbollsyran för försäljning av alkoglass. Förundersökningen lades ned, men Umeå kommun fortsatte att driva frågan. Detta trots att alkoglass får säljas i bl.a. matbutiker som ICA, vilket också sker såväl i Umeå som i övriga delar av landet. Det behövs inget utskänkningstillstånd för detta. Folkhälsomyndigheten har också konstaterat att alkoglassen inte är ett folkhälsoproblem, och den ålderskontroll som har införts av handlare gör att försäljningen inte är ett problem. Likaså går det bra att sälja glassen på andra festivaler runt om i landet.

Men i Umeå – där gör alltså kommunen allt för att arrangörerna ska fällas i domstol.

Moderaterna i Umeå stod inte bakom kommuns beslut att polisanmäla Brännbollsyran, vilket media tidigare har rapporterat om. Våra representanter i Miljö- och hälsoskyddsnämnden delade inte den uppfattning som ddomstol.

Detta agerande är rent ut sagt pinsamt, såväl som skamligt, för Umeå kommuns del.

Det här arrangemanget är mycket viktigt för hela Umeå – fantastiskt bra för besöksnäringen när många kommer hit från andra kommuner och andra delar av landet! Brännbollsyran förtjänar att hyllas – inte polisanmälas!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.