Minnessten för veteraner invigs i Döbelns park den 29 maj

Idag behandlade kommunfullmäktige min motion om att uppföra en minnessten för våra veteraner i Umeå. KSAU beslutade ju i politisk enighet förra månaden att uppföra en minnessten för veteraner, i enlighet med förslag från veteranorganisationen Fredsbaskrarna Västerbotten. Det är också helt i linje med denna motion från oss moderater, som jag lämnade in redan i maj 2017.

Minnesstenen för veteraner placeras i Döbelns park och ska invigas i samband med veterandagsfirandet den 29 maj 2018.

Jag är mycket nöjd med det!

Sverige har en lång tradition av att delta i internationella – militära eller civila – humanitära operationer runt om i vår värld. I olika oroshärdar har Sveriges genom åren ca 100 000 veteraner ofta varit skillnaden mellan liv och död, ibland med deras egna liv som insats. Samtidigt har vi som nation varit dåliga på att uppmärksamma de kvinnor och män som deltagit i olika insatser. Till exempel var det först 2011 som Veterandagen – den 29 maj – fick officiell status. Regeringen har nu beslutat att Veterandagen ska bli allmän flaggdag från och med 29 maj 2018. I Umeå flaggade vi redan förra året, vilket var positivt.

En minnessten – som nu ska uppföras i Döbelns park – innebär att veteranernas insatser uppmärksammas och synliggörs för den bredare allmänheten. Som Fredsbaskrarna konstaterade i sin skrivelse – ”Umeå har bidragit med många soldater, poliser, räddningstjänst, sjukvård samt valövervakare, hjälporganisationer som varit utomlands på olika uppdrag.”

Det är mycket välkommet att Umeå kommun nu uppför denna minnessten.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.