Fullmäktige idag

I dag har vi heldag med kommunfullmäktige i Umeå. För lite mindre än en timme sedan, så valde en majoritet av ledamöterna att rösta nej till min och Moderaternas motion om att återinföra friskvårdstimmen för alla anställda inom Umeå kommun. Jag beklagar detta. Voteringen utföll med 33 röster för avslag, 24 röster för ett bifall, 1 avstod och 7 var frånvarande.

Det är väl belagt att träning har en mycket positiv inverkan på människors hälsa. Att erbjuda möjlighet till träning på arbetstid har visat sig vara ett sätt att minska sjukfrånvarokostnaderna, att öka hälsan bland medarbetarna och samtidigt öka produktiviteten. Således en vinst för såväl den anställde som för arbetsgivaren.

Inom Umeå kommun har redan flera kommunala bolag insett fördelarna med detta. Bland de kommunala bolag som erbjuder möjligheten till träning på arbetstid för sina anställda finns Umeå Energi AB, VAKIN, AB Bostaden, UPAB och Dåva Deponi och Avfallscenter. Sjukfrånvaro är betydligt lägre bland de anställda inom de kommunala bolagen jämfört med de anställda inom den kommunala förvaltningen.

Så det är bara att beklaga att så många partier väljer att inte stödja denna friskvårdssatsning på kommunens personal. Värt att notera är att alla fackförbund, med undantag av Kommunal, såg positivt på det moderata förslaget.

3 kommentarer

  1. Alejandro

    Varför ljuger du om att alla fack utom Kommunal var för? Du som är oppositionsråd och kandiderar för att bli kommunalråd har ett ansvar att sätta dig i de frågor du driver. Ert förslag togs upp på Centrala Samverkansgruppen där samtliga centrala fackliga organosationer finns med. Hur facken ställer sig i ifrågan finns protokollfört. Det är allmänma handlingar som du kan begära ut. Mitt tips är att läsa det alt att prata med facken innan du uttalar dig om vad de tycker. Det du skriver ju är helt fel, Anders

  2. Bergis

    ”Tack och adjö till en allians med Centern”

    Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp, håller inte heller inne på kritiken och skriver på Facebook att det är ”dags att säga tack och adjö till en allians med Centern”.

    ”Alliansen kan inte hålla samman, olikheterna mellan Centern och Moderaterna är allt för stora”, förklarar han i inlägget.

    Ann Heberlein, som är riksdagskandidat för Moderaterna, har delat hans inlägg och skriver: ”Jag fruktar att Christian Sonesson har rätt i sin analys. Annie Lööf talar om ’medmänskliga konsekvenser’. Vad med de politiska konsekvenserna?”

    Även Liberalerna är kritiska till att allianskollegan Centerpartiet nu valt att säga ja.

    – Liberalerna värnar asylrätten och står bakom ett regelverk som är rättssäkert och rättvist, och där skyddsbehov står i centrum. Vi beklagar att det nu tycks finnas majoritet i riksdagen för en ordning som går rakt på tvärs mot detta och där Lagrådets kritik helt nonchaleras, säger Fredrik Malm (L).

  3. Pingback: Friskvårdstimma, KF och debattnivå | Mattias Sehlstedt (V)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.