Bekämpa den framväxande extremismen

Skriver i dagens VK på insändarsidan (och i gårdagens Umeå Tidning) om vikten av att bekämpa den extremism som nu är på frammarsch i Sverige: såväl islamister, nazister som extremvänster.

Bifogas nedan.

 

Förbjud deltagande i våldsbejakande organisationer!

Demokratin hotas av nazister, islamister och autonom vänster. Nyligen demonstrerade nazistiska NMR i Stockholm. De har tidigare varit även i Umeå.

Moderaterna vill att det blir straffbart att delta i en våldsbejakande organisations verksamhet.

Ett sådant förbud skulle i praktiken innebära att våldsbejakande organisationer som NMR skulle få svårt att fortsätta bedriva sin verksamhet.

Enligt Säkerhetspolisen har antalet personer i de våldsbejakande extremistiska miljöerna i Sverige ökat från hundratals till tusentals på bara några år. I dag består de här miljöerna av cirka 3 000 individer. Av dem är ca 2 000 islamistiska extremister och resten tillhör antingen nynazistisk vit makt-miljö eller den autonoma vänstern. Säpo har pekat ut de våldsbejakande islamisterna som det största hotet. Samtidigt ser vi hur aktiviteten i nazistiska kretsar ökar.

Grupperna har nått en omfattning och aktivitetsgrad som vi inte längre kan eller bör ignorera. De utgör alla ett hot mot vår demokrati. Åsikterna kan och ska inte förbjudas, men deras verksamhet bör inte tolereras när den går ut på att påverka demokratin och rättsstaten med våld och hot. Vårt förslag kommer förstås inte lösa alla problem med en växande extremism i Sverige. Ett förbud mot deltagande i våldsbejakande organisationer kommer dock försvåra för dessa organisationer att utöva sin verksamhet. Och det skulle dessutom utgöra en viktig markering mot de som använder våld och hot i syfte att skada demokratin och rättsstaten.

Det räcker nu. Vi kan inte längre acceptera att våldsbejakande grupper tillåts manifestera på våra gator och torg eller att valrörelser delvis präglas av att extremister hotar och sprider skräck hos allmänheten. Förbjud deltagande i våldsbejakande organisationer.

Anders Ågren

Kommunalråd, M. Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.