Dra tillbaka förslaget om att skrota LOV!

LOV-systemet och valfriheten inom hemtjänsten kommer att bli en fråga på kommunfullmäktige redan nu den 17 december. Jag har idag lämnat in en interpellation till Hans Lindberg (S), där jag uppmanar honom att omgående göra avbön och dra tillbaka det skarpt kritiserade förslaget.

När alla partier nu “bekänt färg” gällande förslaget från S och V att skrota systemet med LOV (Lagen om valfrihet), så står det klart att förslaget kommer att falla i fullmäktige. 34 mandat som vill behålla LOV –  31 mandat som vill avskaffa LOV.

Det bästa vore att Socialdemokraterna omgående meddelar att de drar tillbaka förslaget. Då skulle mycket av oron bland brukarna av hemtjänst, bland personal och bland engagerade företagare kunna undvikas.

Kasta förslaget i papperskorgen!

 

 

Interpellationen bifogas nedan:

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

Dra tillbaka förslaget om att skrota LOV inom hemtjänsten!

Det står klart att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att gå mot en förödande politisk – och högst självförvållad – förlust i den votering som kommer ske på fullmäktige i januari 2019.

Min uppmaning till Socialdemokraterna och kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) är därför: dra tillbaka ert förslag att avskaffa LOV. Det kritiserade förslaget behöver ju inte ens komma upp till fullmäktige för beslut, och ni vet att ni kommer att förlora i omröstningen.

Arbetarpartiet har nyligen meddelat att de vill behålla det nuvarande valfrihetssystemet med LOV (Lagen om valfrihet) inom hemtjänsten. Tidigare har Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern, Liberalerna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna tagit ställning för att behålla LOV och säga nej till S/V-förslaget. Det innebär att 34 ledamöter i fullmäktige vill behålla LOV och 31 ledamöter vill avskaffa LOV. Om alla röstar i enlighet med partilinjen.

Dra därför tillbaka förslaget och gör avbön. Ett sådant tydligt besked inom en snar framtid skulle dessutom vara värdefullt för alla kunder/brukare som idag är allvarligt oroade över vad som kommer att hända med just den utförare av hemtjänst de har valt. Likaså blir det ett lugnande besked för all personal som idag oroas över att deras arbetsgivare kommer att tvingas säga upp personal utifrån hotet om att LOV ska skrotas. Det blir också ett lugnande besked för de 18 privata hemtjänstföretag (varav 17 är lokala företag) som – likt en blixt från klar himmel –har sett hela sin verksamhet hotad, utan möjlighet att i god tid kunna planera för annat.

Min fråga till Hans Lindberg (S) blir därför:

  1. Är du beredd att dra tillbaka förslaget om att skrota LOV inom hemtjänsten?

 

Umeå 2018-12-06

Anders Ågren, Kommunalråd (M)

En kommentar

  1. Pingback: Laddad inför pensionärsrådet? | Veronica Kerr (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.