4 av 10 tjejer i Umeå otrygga enligt ny undersökning

Otryggheten i samhället ökar. Ett allvarligt och aktuellt exempel på detta är att 4 av 10 tjejer i Umeå, i åldern 13-18, känner sig otrygga när de går hem på kvällarna. Vi moderater tar deras oro på allvar. Vi blundar inte för problemen.

I fredags presenterades den stora Unga 18-enkäten. Undersökningen genomförs vartannat år av Umeå kommun och är en enkätbaserad folkhälsoundersökning som riktar sig till ungdomar i åldern 13–18 år vid alla högstadie- och gymnasieskolor.

I undersökningen uppger en fortsatt mycket stor andel tjejer i åldern 13-18 år att de känner sig otrygga när de går hem ensamma på kvällen. 41 procent är rädda för sådant som att bli överfallna eller våldtagna när de går hem. Andelen tjejer som är ganska eller mycket otrygga varierar från 26 procent upp till 55 procent mellan kommunområdena. Jämfört med enkäten 2014 är det en kraftig försämring och jämfört med för två år sedan är det en viss försämring. Utvecklingen går åt fel håll.

Vi måste göra allt för att Umeå ska vara en trygg plats. Alla ska kunna gå hem om natten utan att behöva känna oro när de går på dåligt upplysta gång- och cykelvägar. En väl genomtänkt ljussättning utmed gång och cykelvägar är mycket viktig.

Moderaterna i Umeå driver också frågan om att införa kameraövervakning på en rad platser. Kameraövervakning är motiverad utifrån både en trygghetsaspekt och en möjlighet att motverka brottslighet. Exempelvis har alla bussar i kollektivtrafiken utrustats med kameror.

Det är hög tid att ta nästa steg och införa kameraövervakning av platser som Rådhustorget och Vasaplan där många våldsbrott sker, liksom på en rad andra platser. Inte minst områden som visar tendenser till ”social oro”. Tyvärr har våra moderata förslag om kamareaövervakning fått avslag av fullmäktige i Umeå.

Kameraövervakning ska inte ersätta patrullerande poliser eller andra satsningar, men är ett värdefullt komplement. Umeå ska vara en trygg stad att vistas i – även på kvällar och nätter.

Det behövs fler poliser, ökad kameraövervakning, betydligt hårdare straff, ett ökat förebyggande arbete med skola och socialtjänst. Och mycket, mycket mer. Vi satsade t.ex. dubbelt så mycket som Socialdemokraterna i Alliansens gemensamma budgetförslag för 2019 på insatsen ”Umeå växer – tryggt och säkert”. Men det röstades ned.

Moderaterna är partiet för lag och ordning. Vi tar umeåbornas oro på allvar. Med vår politik så ökar vi tryggheten och minskar brottsligheten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.