Ett öppet samtal i demokratins namn

Bilden kan innehålla: 6 personer, inklusive Anders Ågren, Niklas Nordström och Marie Morell, personer som ler, personer som sitter

Ett öppet samtal i demokratins namn. Tidigare i veckan deltog jag i panelen på ett direktsänt SKL-webbinarium om hot, hat och våld mot förtroendevalda och journalister. Greta Berg (SKL), jag själv, huvudprogramledare Anna-Lena Pogulis (SKL), Anna-Karin Thorstensson (SVT), Niklas Nordström KSO Luleå och Hanna Andersson från Medieinstitutet FOJO.

Omkring 200 deltagare som lyssnade, skickade in kommentarer och ställde frågor. Tonen och klimatet i det offentliga samtalet har blivit extremt mycket hårdare. Viktigt att uppmärksamma och motverka. Inte minst måste politiker bli bättre på att anmäla alla hot som man utsätts för. I senaste undersökningen (PTU 2017) uppgav omkring var fjärde förtroendevald politiker att man blivit utsatt för hot, hat eller våld. Men bara 19 procent av dessa polisanmäldes.

Efter fyra år i opposition är Moderaterna förövrigt tillbaka vid makten i SKL. I onsdags var det första gruppmötet med nya M-gruppen – därtill på klassisk mark på 12:an, längst upp i SKL-huset (bilden ovan). Vi besöktes av strategichefen Per Rosencrantz, som gick igenom det allmänna opinionsläget.

Jag själv är numera vice ordförande i SKL:s demokratiberedning och vi hade vårt första sammanträde i Stockholm i torsdags. Det är positivt att vi har flera företrädare från Västerbotten och norra Sverige på viktiga positioner inom SKL. Det ger oss ett viktigt inflytande och goda kontaktytor, oavsett partitillhörighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.