Viktigt att hedra våra svenska veteraner!

veterandagen

Idag är det Veterandagen – sedan 2018 dessutom allmän flaggdag! Det är viktigt att de svenska veteranernas insatser uppmärksammas och synliggörs för den bredare allmänheten.

Sverige har en lång tradition av att delta i internationella – militära eller civila – humanitära operationer runt om i vår värld. I olika oroshärdar har Sveriges genom åren ca 100 000 veteraner ofta varit skillnaden mellan liv och död, ibland med deras egna liv som insats. Samtidigt har vi som nation varit dåliga på att uppmärksamma de kvinnor och män som deltagit i olika insatser. Till exempel var det först 2011 som Veterandagen – den 29 maj – fick officiell status. Förra året var det första gången som dagen firades som allmän flaggdag.

För exakt ett år sedan var det invigning av Minnesstenen för Umeås veteraner i Döbelns park. En perfekt dag, med tanke på att det var Veterandagen och dessutom den första gången som var allmän flaggdag i Sverige. Jag själv hade också föreslagit i en motion till kommunfullmäktige att uppföra just en minnessten i Umeå för att hedra våra veteraner. Ceremonin den gången innehöll tal och kransnedläggning med representanter från Försvarsmakten, Umeå kommun, Fredsbaskrarna, Kongo veteraner och finska krigsveteraner. Jag och Hans Lindberg (S) representerade då Umeå kommun.

Idag har jag inte haft möjlighet att personligen vara på plats,i Döbelns park, men jag är mycket glad över att dagen högtidlighålls runt om i vårt land. En viktig dag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.