Gör om – gör rätt

 

Nu har Tekniska nämnden gått alldeles för långt! (Bilden ovan från svt.se) Umeå centrum blir rökfri zon? Alltså inte bara det som lagen kräver, nämligen förbud på uteserveringar, busshållplatser, tågperronger, lekplatser etc. Det ska Umeå kommun självklart följa. Det är lag.

Umeå kommun går emellertid längre än lagstiftningen, tydligen LÄNGST av alla kommuner i hela landet – och förbjuder rökning i hela centrum.

Utan någon egentlig offentlig diskussion eller debatt.

För att förekomma vanliga motangrepp som lär komma – nej, jag röker inte själv och är inte förtjust i röklukt. Men det hör egentligen inte hit.

Detta är alldeles för långtgående. Umeå kommun ska följa lagstiftningen, men det finns ingen anledning att gå så här långt. Det finns ju ingen rim och reson.

Hur ska detta beslut följas upp? Ska polisen nu arrestera alla rökare som fr.o.m. 1 juli tänder en cigarett i centrum?

Umeå – välkommen till mini-Nordkorea?

Jag har talat med de moderata företrädarna i nämnden, och vi är överens. Ärendet måste upp i nämnden på nytt, och detta beslut måste rivas upp.

Gör om – gör rätt.

4 kommentarer

  1. Caanita

    Att införa förbud som inte går att kontrollera att de efterföljs, framstår endast som ett tomt slag i luften, naivt och ett allmänt åtlöje.

  2. Anna

    Hej! Vad bra att någon lyfter frågan. Jag blev orolig när jag läste om detta förbud i centrum, och förvånad att det kom så plötsligt med så kort varsel. Hur ser möjligheterna ut att kunna få upp ärendet i nämnden igen?

  3. Claes

    Hej
    Att tända en cigarett är ett val, ingen förbjuder någon att tända ciggen, utan ska du röka får du gå till annan plats än i centrumfyrkanten, tydligen ska det upp rökkurer också, så då får du ju röka på anvisad plats.. ganska vettigt ändå.. jag som ickerökare saknar det valet, mina barn saknar också valet att inte få rök på mig i centrum, eftersom rökare helt saknar fingertoppskänsla över var de ska röka och inte..(inte alla men många) så nej Umeå går inte för långt, det är ett helt korrekt beslut..

  4. Mats

    Röker inte men tycker denna jakt på rökarna i den heliga hälsans (vår nya religion) har blivit riktigt obehaglig.Finns det något präktigare än den fräscha svenska medelklassen.Bra att detta tas upp igen.Stödjer er helhjärtat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.